İzmit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Izmir.
İzmit
İzmit Rediger på Wikidata
Ferry at the Gulf of Izmit.jpg
Overblik
Land Tyrkiet Tyrkiet
Provins Kocaeli
Postnr. 41000 Rediger på Wikidata
Telefonkode 262 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) 41 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 363.416 (2018) Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+2
UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 100 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort

İzmit er en by i det nordvestlige Tyrkiet, med et indbyggertal (pr. 2009) på cirka 303.000. Byen ligger i provinsen Kocaeli, ved kysten til Marmarahavet. Under navnet Nikomedia blev byen grundlagt 264 f.Kr. af kong Nikomedes 1. af Bithynien, der opkaldte byen efter sig selv.

Bithyniens hovedstad[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev hurtigt en af de vigtigste i regionen. Stedet hvor Nikomedia kom til at ligge havde der tidligere været en by, der senere var blevet ødelagt. Nikomedia blev hovedstad i det hellenistiske kongerige Bithynien og gennemgik en stor udvikling under diverse bithynske konger. Byen blev nok den største arv de bithynske konger efterlod sig.

Romersk-byzantinske periode[redigér | rediger kildetekst]

Da Bithynien overgik til romersk kontrol fortsatte den som den vigtigste by i området. Dens betydning blev understreget af at kejser Diokletian i 286 e.Kr. gjorde byen til hovedstad for den østlige del af Romerriget. Man kan sige at Nikomedia viste vejen for den senere betydning af Konstantinopel og vigtigheden af at magten blev koncentreret i dette område.

Under de byzantinske kejsere var Nikomedia provinshovedstad og militærcenter for regionen, på trods af sin nære beliggenhed i forhold til Konstantinopel. Selvom byen i 358 f.Kr. blev ødelagt af et jordskælv, blev den genopbygget. I byzantinernes kampe med araberne og senere tyrkerne, var Nikomedia udgangspunkt for de byzantinske styrker. Flere gange faldt den til fremmede magters kontrol, bl.a. til tyrkerne, men den blev generobret indtil året 1337, hvor de tyrkiske osmannere endeligt erobrede Nikomedia.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]


Tyrkisk geografiSpire
Denne artikel om Tyrkiets geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi