İzmit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
İzmit (Tyrkiet )
İzmit
İzmit
İzmits beliggenhed i Tyrkiet


İzmit er en by i det nordvestlige Tyrkiet, med et indbyggertal (pr. 2009) på cirka 303.000. Byen ligger i provinsen Kocaeli, ved kysten til Marmarahavet. Under navnet Nikomedia blev byen grundlagt 264 f.Kr. af kong Nikomedes 1. af Bithynien, der opkaldte byen efter sig selv.

Bithyniens hovedstad[redigér | redigér wikikode]

Byen blev hurtigt en af de vigtigste i regionen. Stedet hvor Nikomedia kom til at ligge havde der tidligere været en by, der senere var blevet ødelagt. Nikomedia blev hovedstad i det hellenistiske kongerige Bithynien og gennemgik en stor udvikling under diverse bithynske konger. Byen blev nok den største arv de bithynske konger efterlod sig.

Romersk-byzantinske periode[redigér | redigér wikikode]

Da Bithynien overgik til romersk kontrol fortsatte den som den vigtigste by i området. Dens betydning blev understreget af at kejser Diokletian i 286 f.Kr. gjorde byen til hovedstad for den østlige del af Romerriget. Man kan sige at Nikomedia viste vejen for den senere betydning af Konstantinopel og vigtigheden af at magten blev koncentreret i dette område.

Under de byzantinske kejsere var Nikomedia provinshovedstad og militærcenter for regionen, på trods af sin nære beliggenhed i forhold til Konstantinopel. Selvom byen i 358 f.Kr. blev ødelagt af et jordskælv, blev den genopbygget. I byzantinernes kampe med araberne og senere tyrkerne, var Nikomedia udgangspunkt for de byzantinske styrker. Flere gange faldt den til fremmede magters kontrol, bl.a. til tyrkerne, men den blev generobret indtil året 1337, hvor de tyrkiske osmannere endeligt erobrede Nikomedia.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 40°46′N 29°55′E / 40.767°N 29.917°Ø / 40.767; 29.917


Tyrkisk geografi Stub
Denne artikel om Tyrkiets geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi