6000-marks-krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
6000-marks-krigen
Dato 1276 - 1278
Sted Halland, Skåne og Västergötland i Sverige
Resultat Dansk sejr
Parter
Danmark Danmark Sverige Sverige
Ledere
Erik Klipping
Stig Andersen Hvide
Magnus Ladelås
Ulf Karlsson
Styrke
Ukendt Mere end 200
Tab
Ukendt Ukendt

6000-marks-krigen var en krig mellem Danmark og Sverige der foregik fra 1276 til 1278. Krigen startede på grund af en uenighed over en aftalt sum på 6.000 mark sølv for dansk assistance til Magnus Ladelås i Krigen mod Valdemar Birgersson i 1275.

Krigen endte med en fredsaftale i Laholm efter at Erik Klipping indledte fredsforhandlinger.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Erik Klipping af Danmark havde indgået en aftale om militær assistance med hertug Magnus Birgersson som lejede hundrede pansrede krigere fra kongens egen hær i tillæg til en styrke på 700 mand som blev ledet af grev Jakob af Halland og den danske marsk Stig. Med denne danske hær startede hertugen et oprør som sluttede med afsættelsen af den svenske konge som blev taget til fange i Värmland.

Krigen[redigér | redigér wikikode]

Hertugen som udråbte sig til konge over Sverige, nægtede at betale den aftalte sum på 6.000 mark sølv og klagede over den hærgen som den danske hjælpestyrke skulle have begået. I stedet startede han en krig ved at rykke ind i Halland og Skåne ved total overraskelse i efteråret 1276.

Danskerne mobiliserede en hær under marsk Uffo som standsede den svenske hær som derefter flygtede fra Skåne uden større krigshandlinger. I de næste år marcherede danske styrker ind i Småland som gengældelse for svenskernes hærgen i Halland og Skåne. Den danske straffeekspedition forfulgte de fåtallige svenske forsvarsstyrker ind i Västergötland, hvor de mødte en svensk del af hæren med omkring 200 pansrede ryttere. Slaget ved Ettak blev et nederlag for den danske hær som blev overraskede i deres egen lejr.

Erik Klipping samlede en stor hær i 1277 og gik ind i Västergötland som på ny blev underlagt og plyndret. Fæstningerne Axwall og Skara blev indtaget af danskerne som støttede og virkede som støtter mod den svenske modstand. Erik Klipping besluttede sig for at afslutte felttoget, fordi det ikke var ment som andet end en hævnakt som svar på den svenske konges overfald i Halland og Skåne.

Efter at være kommet hjem indledte Erik Klipping forhandlinger med svenskerne, og det kom til enighed i en fredsaftale i Laholm, Halland i begyndelsen af 1278. Magnus Ladelås måtte betalte krigsskadeerstatning som var nedsat til 4.000 mark sølv.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]