A560 Gunnar Thorson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Gunnar Thorson
HDMS Gunnar Thorson (A560) til kaj i Odense
HDMS Gunnar Thorson (A560) til kaj i Odense
Klasse
Type Miljøskib
Klasse Supply-klassen
Søsterskibe A561 Gunnar Seidenfaden
Historie
Værft Ørskov Christensen Stålskibsværft A/S, , Frederikshavn
Påbegyndt 26. september 1980
Søsat 6. marts 1981
Taget i brug 1. januar 1996 (i Søværnet)
Skæbne I tjeneste
Tekniske data
Deplacement 1.660 tons
Længde 55,60 meter
Bredde 12,30 meter
Dybgang 4,60 meter
Fart 12 knob
Rækkevidde 3.500 sømil
Besætning 16 mand (kapacitet til 26 mand)
SensorerFuruno navigationsradar
Småbåde om bordRHIB

A560 Gunnar Thorson er et af 4 dedikeret miljøskibe i Søværnet, som er i stand til både at inddæmme og opsamle en olieforurening på havet. Gunnar Thorson er det første af de to miljøskibe i Supply-klassen og er opkaldt efter den danske Zoolog Gunnar Axel Wright Thorson. Skibet er desuden malet i orangerøde og cremede farver for, at tilkendegive deres civile formål.

Organisatorisk hører Gunnar Thorson under division 32 i 3. eskadre og har hjemhavn på flådestationen i Frederikshavn.

Skibet er hele året rundt på 16 timers varsel, men deltager også løbende i både nationale som internationale øvelser i både Norge, Tyskland og Holland.

Før 1996 hørte skibet under Miljøministeriet, men blev den 1. januar 1996 overført til Søværnet. Skibet havde på dette tidspunkt basehavn i KøbenhavnHolmen men blev i 2009 sammen med skibet Mette Miljø (sea-truck klassen) flyttet til Frederikshavn. Dette skete på baggrund af anbefalingerne fra Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse om havmiljø. Man vurderede på daværende tidspunkt, at risikoen for uheld med olie og efterfølgende havmiljøforurening omkring Skagen var særlig stor. Man vurderede derfor, at placeringen af skibene i dette område ville give bedst mening.

Da Gunnar Thorson blev overført til søværnet blev der af Søværnets Heraldiske Arbejdsgruppe udarbejdet et våbenskjold til skibet.

Våbenskjoldet har en blasonering I guld en rød sinister skråbjælke belagt med en mod dexter forskudt sinister sølv streng, hvorpå er lagt et grønt skjoldhoved med to svømmende sølv svaner. Skjoldet hviler på et anker hvorover en kongekrone. Motivering De skråtstillede bjælker er det internationale anerkendte symbol for skibenes civile opgaver - at værne om havet og værne om de, der farer derpå. De svømmende sølv svaner er symbolet på renhed.

Fremtiden for Gunnar Thorson er uklar skibets vedligeholdelsestilstand er påvirket af ældning til trods for den løbende vedligeholdelse af skibet og der undersøges flere muligheder for en erstatning.

Referencer og kilder[redigér | rediger kildetekst]

MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær