Aage Barfod

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aage Barfod
Født 2. februar 1878Rediger på Wikidata
AalborgRediger på Wikidata
Død 6. maj 1956 (78 år)Rediger på Wikidata
HellerupRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DepartementschefRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Aage Immanuel Tang Barfod (født 2. februar 1878 i Aalborg, død 6. maj 1956 i Hellerup) var en dansk departementschef, der havde en vigtig rolle i udformningen af den danske folkeskole gennem 1900-tallet.[1]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Aage Barfod blev student i 1896, hvorefter han læste jura og fik kandidateksamen i 1902.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Efter sin kandidat blev Aage Barfod sagførerfuldmægtig i København. Senere, i 1906, fik han ansættelse som assistent i Kultusministeriet og blev i 1914 konstitueret fuldmægtig. I de efterfølgende år var han ansat som fuldmægtig i Undervisningsministeriet, kontorchef samme sted i både 2. departement og 1. departement.

Med sit arbejde som departementschef i 1933 fik Aage Barfod stor indflydelse i forhold til både folkeskolen, eksamensskoler, seminarier og ungdomsskoler, da han behandlede deres sager gennem 16 år.

Medlem af kommissioner[redigér | redigér wikikode]

Aage Barfod sad i 4 år som sekretær i den store skolekommission og sad som formand for de kommissioner, der var nedsat forud for seminarielovene i 1930 og 1954, samt for tilsynslovene fra 1933 og 1949. Desuden var en formand for kommissionen vedrørende det sønderjyske skolevæsen.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Aage Barfod var søn af forfatter Hans Peter Barfod og Marie Cathrine Tang. Den 15. september 1915 blev han gift med Inger Marie Hammer og sammen fik de børnene Jørgen Hammer Barfod og Bent Hammer Barfod.[2]

Udnævnelser[redigér | redigér wikikode]

Aage Barfod nåede at modtage Storkorset, blive udnævnt til Ridder af Dannebrog, blev Dannebrogsmand og Kommandør af 2. grad.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.