Aborre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aborre
Tegning af aborre fra "Iduns kokbok" af Elisabeth Östman, 1911.
Tegning af aborre
fra "Iduns kokbok" af Elisabeth Östman, 1911.
Bevaringsstatus
Secure
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Actinopterygii
Orden Perciformes
Familie Percidae
Slægt Perca
Art fluviatilis
Videnskabeligt artsnavn
Perca fluviatilis
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Aborren (Perca fluviatilis) er en almindelig ferskvandsfisk i Danmark. Den findes i næsten alle søer og damme, men findes også i vandløb. Om sommeren lever aborren inde på lavt vand, hvor der er mange planter, så den kan gemme sig, og hvor den kan finde de småfisk og insekter, som den lever af.

On exhibition Subaqueous vltava, Prague

En aborre bliver almindeligvis omkring de 20-30 cm. Langs fiskens sider har den 5-7 striber, der gør, at man ikke så let kan se den mellem vandplanterne. Ligesom andre fisk ånder aborren gennem gæller. De fire gæller bagest i munden er dækket af gællelåg. Gællebladene er fyldt med blodårer, og de ligger sådan, at de kan nå at optage ilten, der er i vandet. For at få frisk vand til sine gæller sluger aborren en mundfuld vand hele tiden. Når den lukker munden, presses vandet bagud, så det kommer forbi gællerne, og til sidst kommer det ud af gællelågene. Hvis den er et sted, hvor der ikke er planter, og vandet er stillestående, har den svært ved at få ilt. En af aborrens fjender er gedden.

Om vinteren opholder aborren sig, hvor der er dybere, da vandet her ikke så let bundfryser. Først omkring april/maj kommer den ind på lavt vand igen. Når vandet er 7-8 grader, begynder hunnen at lægge æg. En lille hun lægger ca. 4.000 æg, og en stor hun kan nå op på 300.000 æg. Mange af æggene bliver ædt af søens andre dyr, men nogle bliver tilbage. Efter 2-3 uger begynder ungerne at komme frem. De er kun 6-7 mm lange. Hvis ungerne lever i en sø, hvor der er føde og ilt nok, varer det 3-4 år, før de kan få unger. På det tidspunkt er aborren 15-20 cm lang. Men hvis de vokser op i en sø, hvor der kun er lidt føde og ilt, måske på grund af forurening, bliver de voksne aborre kun 8-10 cm lange, selvom de er 5-6 år gamle, og de bliver aldrig større. Aborren kaldet ved dette fænomen, for 1000årsbrødre

Aborren bliver sjældent over 50 cm og 2 kg. Aborren vokser meget langsomt, hvilket betyder at en aborre på 40 cm oftest er mere end 10 år gammel.

Aborren er en yndet fisk for lystfiskere. De fleste lystfiskerfangede aborrer er 500 gr. eller derunder. En aborre på 500 gr. er en fin fangst. En aborre over 1000 gr. er rigtig stor fisk også kaldet en specimen-fisk. Aborrer over de 2 kilo er en uhyre sjælden fangst. Danmarksrekorden er i øjeblikket 2.785 gr.

Eksterne henvisninger

Se også