Addax

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Addax
Addaxer i Israel
Addaxer i Israel
Bevaringsstatus

Kritisk truet  (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Artiodactyla
(Parrettåede hovdyr)
Familie Bovidae
(Skedehornede)
Underfamilie Hippotraginae
Slægt Addax
Art A. nasomaculatus
Videnskabeligt artsnavn
Addax nasomaculatus
de Blainville 1816
Kort
Addaxens udbredelse
Addaxens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Addaxen eller mendesantilopen (Addax nasomaculatus) er et dyr i underfamilien hesteantiloper af skedehornede pattedyr. Den er den eneste art i Addax-slægten. Addaxen lever i Sahara og er kendetegnet ved sine lange, snoede horn, der for hunnernes vedkommende bliver 55-80 cm og for hannernes 70-85 cm. Skulderhøjden for hunnerne er 95-110 cm og for hannerne 105-115 cm. Pelsens farve varierer med årstiderne; om vinteren er den grålig-brun med hvide områder på bagpartiet og benene samt langt, brunt hår på hoved, hals og skuldre, og om sommeren er pelsen næsten helt hvid eller sandfarvet.

Det naturlige habitat for addaxerne er tørre områder som halvørken og sandede eller stenprægede ørkenområder. De æder hovedsageligt græs og blade af buske og er veltilpassede til deres liv i meget tørre områder, idet de kan leve uden vand i lange perioder. Addaxerne samler sig typisk i grupper på op til tyve individer bestående af både hunner og hanner. Gruppens leder er den ældste hun. Addaxerne bevæger sig relativ langsomt, og derfor er de lette byttedyr for fjenderne, som omfatter løver, mennesker, hyænehunde, geparder og leoparder. Parringstiden ligger primært om vinteren og i det tidlige forår.

Addaxen er kritisk truet ifølge IUCN. Den er meget sjælden i sine naturlige leveområder, men er til gengæld ganske udbredt i fangenskab. Tidligere var der mange addaxer i Nordafrika, og den findes fortsat i små områder af Tchad, Mauretanien og Niger, mens den er udryddet i Algeriet, Egypten, Sudan, Libyen og Vestsahara. Den er genudsat i Marokko og Tunesien.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Addax nasomaculatus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 25. marts 2016.