Adolph Lønborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Adolph Lønborg

Personlig information
Født 5. september 1835 Rediger på Wikidata
Nykøbing Falster, Danmark Rediger på Wikidata
Død 27. oktober 1916 (81 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Wilhelm Marstrand Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Fotograf Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Adolph Barfod Lønborg (5. september 1835 i Nykøbing Falster27. oktober 1916Frederiksberg) var en dansk fotograf, fader til Cani og Harald Lønborg.

Lønborg var søn af urmager Didrik Bech Lønborg og Frederikke Pouline Priergaard. Han kom i lære hos malermester Geisler, men uddannede sig i øvrigt på Kunstakademiet fra 1850 og var samtidig privat elev hos Wilhelm Marstrand, fik Akademiets lille sølvmedalje 1860.

1891 var han på rejse i Tyskland og Belgien (på K.A. Larssens Rejsestipendium). Han vandt bronzemedalje på Parisudstillingen 1878 som fotograf for portrætgruppering.

Lønborg havde særlig lagt sig efter portrætlitografien og arbejdede bl.a. for Emil Bærentzen & Co.'s lithografiske Institut, men allerede 1865 nedsatte han sig som fotograf i Nakskov, hvorfra han 1871 flyttede til København og fik atelier på Østergade 16, senere i Matthias Hansens GårdAmagertorv 6. Han har udført en del portrætlitografier i tidens genre, dels efter fotografi, dels efter naturen; således kan nævnes et portræt af svogeren, litograf Harald Jensen efter dennes selvportrættegning. Et af hans hovedværker er et portræt af den aldrende N.F.S. Grundtvig i profil (1872). Han er repræsenteret i Kobberstiksamlingen og på Det Kongelige Bibliotek.

Han blev gift 7. juni 1865 i Nakskov med Conradine Hansen (13. december 1838 i Arninge – 19. december 1908 i København), datter af skolelærer Niels Hansen og Conradine Knuthsen. Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]