Al-Rumadi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Al-Rumădī
الرمادي
Overblik
Land Irak Irak
Provins Al Anbar
Grundlagt 1869 Rediger på Wikidata
Postnr. 31001 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE IQRMD Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 874.543 (2005) Rediger på Wikidata
Andet
Højde m.o.h. 50 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Al Anbars beliggenhed i Irak
Al Anbars beliggenhed i Irak
Distrikter i Al Anbar Provins
Distrikter i Al Anbar Provins

Al-Rumădī (arabisk: الرمادي; kaldes også for Ar-Ramădī eller bare Ramădī) er en by, hovedstad i provinsen Al Anbar, i det vestlige Irak. Byen ligger ved Eufrat ca. 110 km vest for Baghdad og nordvest for Habbaniyya-Søen (Haur al-Habbāniyya). Byen har 874.543(2005) indbyggere.

Ramădī blev grundlagt i 1869 af lokale herskere under det Osmanniske rige nær ved den rute, som forbinder Levanten (østkysten af Middelhavet) med Baghdad. Briterne sejrede over osmannerne i et vigtigt slag nær byen i 1917 og afskar dermed Baghdad fra Middelhavet. I 1955 færdiggjorde man en opstemning af Eufrat, Ramadidæmningen, tæt ved byen.

Ramădī betragtes i dag som det sydvestlige hjørne af Iraks sunnitrekant. Den har været et arnested for modstanden mod USA og dets allieredes indgriben i Irak. Da den vigtigste jernbaneforbindelse til Syrien passerer byen, har amerikanske militærchefer længe haft mistanke om, at den bruges som opmarchområde for oprørere.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Irakisk geografiSpire
Denne artikel om irakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi