Bagdad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Baghdad)
Denne artikel omhandler byen, Bagdad. Opslagsordet har også en anden betydning, se Bagdad (provins)
Bagdad
بغداد
Bagdads byflag
Overblik
Land Irak Irak
Borgmester Manhal Al habbobi Rediger på Wikidata
Provins Bagdad
Grundlagt 762 Rediger på Wikidata
Postnr. 10001–10090 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.126.755 (2018)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 673 km²
 - Befolknings­tæthed 12.075 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 34 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside amanatbaghdad.gov.iq
Oversigtskort
Provinsen Bagdads beliggenhed i Irak
Provinsen Bagdads beliggenhed i Irak

Bagdad (arabisk: بغداد  ( hør)) er Iraks hovedstad. Byen har 8.126.755(2018)[1] indbyggere.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Bagdad betyder dommerens have, dvs. stedet retssager afgjordes (bagh=have og dad=dommer på oldpersisk). Andre udlægninger af navnets oprindelse er Guds gave (også persisk) og fåreindhegning fra aramæisk.

Byens historie[redigér | rediger kildetekst]

Gennem højmiddelalderen blev Bagdad antaget for at være den største by i verden med en anslået befolkning på mellem 1.2 millioner[2] og 2 millioner.[3]. Ifølge nogle arkæologer var det den første by til at nå en befolkning på over en million indbyggere. Byen lå på den vestlige bred af floden Tigris, men har bredt sig milevidt. Bagdad var et mindre betydningsfuldt sted indtil araberne omkring 762 gjorde den til abbasiderne hovedstad i stedet for Ctesiphon og det muslimske riges hovedstad i stedet for Damaskus, så det samlede muslimske rige nu rakte fra Nordafrika til Persien.

Mongolerne angreb og erobrede byen i 1258 og lovede at der ikke skulle ske nogen noget, hvis de overgav byen. Men mongolerne dræbte alle – også kvinder og børn. Det var enden på abbasidernes imperium, som kontrollerede det meste af Mellemøsten og Nordafrika. Samtidig var det også enden på den islamiske guldalder.

Bagdad under Irakkrigen[redigér | rediger kildetekst]

Bagdad blev bombet kraftigt i marts og april 2003, da invasionen af irak startede. Den 7.-9. april blev byen erobret af de amerikanske tropper, og kraftige plyndringer hærgede byen.

Overgangsregeringen etablerede en Green-zone eller grøn zone, et 10 km² område i det centrale Bagdad med det gamle regeringskvarter, flere af Saddam Husseins paladser som det Republikanske Palads og mange af de større hoteller. Zonen er indhegnet og kraftigt bevogtet og huser Iraks regering og stort set alle vestlige udsendinge.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b cosit.gov.iq, hentet 18. november 2023 (fra Wikidata).
  2. ^ George Modelski, World Cities: –3000 to 2000, Washington, D.C.: FAROS 2000, 2003. ISBN 978-0-9676230-1-6. See also Evolutionary World Politics Homepage Arkiveret 28. december 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Trudy Ring, Robert M. Salkin, K. A. Berney, Paul E. Schellinger (1996). "International dictionary of historic places, Volume 4: Middle East and Africa". Taylor and Francis: 116. {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Irakisk geografiSpire
Denne artikel om irakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi