Bagdad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Baghdad)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen, Bagdad. Opslagsordet har også en anden betydning, se Bagdad (provins)
Bagdad
بغداد
20160102-Baghdad Church 2016 Shorja, Iraq.jpg
Overblik
Land Irak Irak
Borgmester Zekra AlwachRediger på Wikidata
Provins Bagdad
Grundlagt 762Rediger på Wikidata
Postnr. 10001–10090Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.960.000 (2016)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 204 km²
 - Befolkningstæthed 34.084 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 34 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.baghdadgov.com
Oversigtskort
Provinsen Bagdads beliggenhed i Irak
Provinsen Bagdads beliggenhed i Irak

Bagdad (arabisk: بغداد) er Iraks hovedstad. Byen har 6.960.000(2016)[1] indbyggere.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Navnet Bagdad betyder dommerens have, dvs. stedet retssager afgjordes (bagh=have og dad=dommer på oldpersisk). Andre udlægninger af navnets oprindelse er Guds gave (også persisk) og fåreindhegning fra aramæisk.

Byens historie[redigér | redigér wikikode]

Gennem højmiddelalderen blev Bagdad antaget for at være den største by i verden med en anslået befolkning på mellem 1.2 millioner[2] og 2 millioner.[3]. Ifølge nogle arkæologer var det den første by til at nå en befolkning på over en million indbyggere. Byen lå på den vestlige bred af floden Tigris, men har bredt sig milevidt. Bagdad var et mindre betydningsfuldt sted indtil araberne omkring 762 gjorde den til abbasiderne hovedstad i stedet for Ctesiphon og det muslimske riges hovedstad i stedet for Damaskus, så det samlede muslimske rige nu rakte fra Nordafrika til Persien.

Mongolerne angreb og erobrede byen i 1258 og lovede at der ikke skulle ske nogen noget, hvis de overgav byen. Men mongolerne dræbte alle – også kvinder og børn. Det var enden på abbasidernes imperium, som kontrollerede det meste af Mellemøsten og Nordafrika. Samtidig var det også enden på den islamiske guldalder.

Bagdad under Irakkrigen[redigér | redigér wikikode]

Bagdad blev bombet kraftigt i marts og april 2003, da invasionen af irak startede. Den 7.-9. april blev byen erobret af de amerikanske tropper, og kraftige plyndringer hærgede byen.

Overgangsregeringen etablerede en Green-zone eller grøn zone, et 10 km² område i det centrale Bagdad med det gamle regeringskvarter, flere af Saddam Husseins paladser som det Republikanske Palads og mange af de større hoteller. Zonen er indhegnet og kraftigt bevogtet og huser Iraks regering og stort set alle vestlige udsendinge.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.demographia.com.
  2. ^ George Modelski, World Cities: –3000 to 2000, Washington, D.C.: FAROS 2000, 2003. ISBN 978-0-9676230-1-6. See also Evolutionary World Politics Homepage.
  3. ^ Trudy Ring, Robert M. Salkin, K. A. Berney, Paul E. Schellinger (1996). "International dictionary of historic places, Volume 4: Middle East and Africa". Taylor and Francis: 116. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Irakisk geografiStub
Denne artikel om irakisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi