Anarkistisk Debatforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Anarkistisk Debatforum (i daglig tale kaldet Anarcho eller blot AD) er et subkulturelt debatforum der siden 2003 har været benyttet af en blandet skare af anarkister og andre venstreorienterede.

Anarkistisk Debatforum gæstes dog også af liberalister, nynazister, autoritære kommunister, naboer til Ungdomshuset og borgerlige individer som ønsker en eller anden form for dialog med det autonome miljø.

Anarkistisk Debatforum har ikke en direkte kobling til Ungdomshuset i København (hverken det som lå på Jagtvej 69 eller det som ligger på Dortheavej 61), men der findes et personsammenfald blandt nogle af brugerne, herunder også moderatorerne.

Anarkistisk Debatforums historie[redigér | redigér wikikode]

Anarkistisk Debatforum opstod oprindeligt i 2003 som en diskussionsside til Den Anarkistiske Føderation, en nu opløst politisk gruppe der primært eksisterede i København og var samlet omkring brugerne af Ungdomshuset på Jagtvej 69. Der var imidlertid et aftagende overlap mellem brugerne af forummet og medlemmer af Anarkistisk Føderation, så man besluttede at fjerne linket til forummet, som efterfølgende kun kunne tilgås ved søgning og bogmærker.

Anarkistisk Debatforum vandt en del popularitet i efteråret 2004 da siden skiftede adresse til domænet bzby.dk og skiftede forumsoftware. På dette tidspunkt bestod forummet af en punktopstillet oversigt af indlæg, og den ny forumsoftware lavede en tro kopi af dette layout, dog uden reklamer. Skiftet skete under ønsket om færre kommercielle reklamer, og brugen steg til et gennemsnit af 20 indlæg per dag.

Ideologisk uenighed[redigér | redigér wikikode]

Løbende, men med kulmination i april 2006, opstod en konflikt mellem Anarkistisk Debatforums brugere, idet nogle ønskede at vedligeholde anarkistiske idealer på forummet, hvilket i denne sammenhæng betød at man ønskede mulighed for anonyme indlæg og et fravær af censur og moderation af indlæg, således at administratorrollen minimeres, da den principielt er autoritær.

Men grundet den kontroversielle karakter af mange af de diskuterede emner, har Anarkistisk Debatforum ofte været offer for chikanering fra den politiske højrefløj, hvilket har skabt splittelse blandt forummets administratorer om hvordan dette skal håndteres.

Dette medførte, at Anarkistisk Debatforum i april 2006 delte sig i to og det som i dag fortsat kendes som Anarkistisk Debatforum skiftede adresse til domænet anarcho.dk. Det andet forum, der blev kendt som bzby-forum lukkede måneder senere og et nyt forum opstod på aktivist.nu, der lukkede i 2008 på grund af manglende vedligeholdelse.

Anarkistisk Debatforum eksisterer fortsat, men er skiftet til at bruge softwaren FluxBB.

Omtale i medierne[redigér | redigér wikikode]

Julius Børgesen[redigér | redigér wikikode]

Anarkistisk Debatforum blev nævnt ved navn og blev vist i TV 2-nyhederne, da den tidligere talsmand for den politiske gruppe Dansk Front, Julius Børgesen, anonymt opfordrede på forummet til at brænde indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens hus af.

Hensigten var givetvis at lade det se ud som om opfordringen kom fra en venstreorienteret, eftersom brandattentatet mod Rikke Hvilshøj i juli 2005, hvor hendes bil og en del af hjemmet blev brændt af, blev sat i forbindelse med den radikale venstrefløj og dens modstand mod hendes asylpolitik.

Julius Børgesen blev 11. maj 2006 kl. 11:25 taget i politiets varetægt for opfordringen, men blev løsladt 10. oktober 2006 grundet manglende beviser. Han blev dog dømt for opfordringen til brandattentatet og ulovlig våbenbesiddelse den 27. februar 2007.[1] Dommen blev anket til landsretten, men udfaldet af anken er uvist.

Foreningen oprør[redigér | redigér wikikode]

Anarkistisk Debatforum har blandt mange andre danske politiske hjemmesider også lagt plads til Foreningen Oprørs ulovliggjorte pressemeddelelse, der af politiet blev fjernet fra mange hjemmesider.[2]

Adresseskift[redigér | redigér wikikode]

Anarkistisk Debatforum har haft følgende domæner i tidens løb:

  • disc.server.com (linket fra resist.dk) fra 2003
  • bzby.dk/anarkiforum fra 2004 til 2006
  • forum.anarcho.dk fra 2006 til 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Eks-Dansk Front leder idømt otte måneders fængsel – Politiken, 27. februar 2007
  2. ^ Rigsadvokat mistænkeliggør Oprør – Dagbladet Arbejderen, 5. juli 2006

Se også[redigér | redigér wikikode]