Angelik (art)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Angelik
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie Apiaceae (Skærmplante-familien)
Slægt Angelica (Angelik)
Art A. sylvestris
Videnskabeligt artsnavn
Angelica sylvestris
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Angelik (Angelica sylvestris) eller skovangelik er en 80-200 cm høj plante, der vokser i fugtige skove, på enge og i moser.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Angelik er en flerårig urt med en kraftig, opret vækst. Stænglen er rødviolet med et blådugget vokslag. Tværsnittet er rundt. Bladene sidder det første år i en grundstillet roset. De er spredtstillede og 2-3 gange fjersnitdelte med rendeformede bladstilke. Småbladene er ægformede eller lidt skæve med savtakket rand og rødviolette fæster. Oversiden er grågrøn og mat mens undersiden er lyst grågrøn og fint håret. Blade højere oppe på stænglerne er ofte reduceret til oppustede bladskeder.

Blomstringen sker i juli-september, og den består af endestillede, næsten kugleformede stande, bestående af kompakte småskærme. De enkelte blomster er ret små og hvide til lyserøde. Frugterne er spaltefrugter, der lugter stramt, når de bliver beskadiget.

Rodnettet består af en kraftig, dybtgående pælerod med tynde siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2,00 x 1,00 m (200 x 100 cm/år).

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Angelik
L = 7 T = x K = 4 F = 8 R = x N = 4

Angelik er udbredt i det nordlige Asien, Sibirien, Kaukasus og Lilleasien samt i Europa, herunder også i Danmark, hvor den er almindelig over hele landet bortset fra i Vestjylland. Den foretrækker fugtige, nogenlunde mineralrige voksesteder i let skygge.

I mosen Northfield Moss, Aberdeenshire, Skotland vokser den på fugtig, letskygget bund sammen med bl.a. alm. røn, alm. star, djævelsbid, dunbirk, kærtidsel, lysesiv og skovpadderok[1]

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Både rødder og overjordiske dele indeholder stoffer, der har gjort planten anvendelig mod åndedrætsbesvær. Desuden har planten været brugt mod kolik, og den har været anvendt i madlavningen.


Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.