Anne Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anne Archer
Anne Archer, 1989-03-cropped.jpg
Personlig information
Født 24. august 1947 (75 år)
Los Angeles, Californien, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Bopæl Los Angeles Rediger på Wikidata
Religion Scientology Rediger på Wikidata
Far John Archer Rediger på Wikidata
Mor Marjorie Lord Rediger på Wikidata
Børn Tommy Davis Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Pitzer College Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste kvindelige birolle (1987) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Miss Golden Globe (1970)
IAS Freedom Medal Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Anne Archers hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Anne Archer (født 24. august 1947) er en amerikansk tv- og filmskuespiller. Hendes forældre var begge skuespillere (Marjorie Lord og John Archer).

Archer giftede sig med William Davis i 1968, men opløste senere ægteskabet. I 1978 giftede hun sig med Terry Jastrow. Archer har to sønner, en fra hvert ægteskab.[1] I 1991 fortalte Archer om sin abort offentligt, og hun har været fortaler for Planned Parenthood (en amerikansk organisation, der blandt andet virker for alles ret til abort i USA).[1]

Archers første store filmrolle var sammen med Jon Voight 1973 i filmen The All-American Boy. Hun arbejdede derefter off-Broadway i begyndelsen af 1980'erne. Et gennembrud for Archer var 1987 med thrilleren Farligt begær, hvor hun spiller konen til Michael Douglas' karakter. Hun blev rost for sin præstation og modtog en nominering til en Oscar for bedste kvindelige birolle. I 1992 spillede hun hustru til CIA-manden Jack Ryan i Patrioternes spil med Harrison Ford.

Hun er medlem af Scientologikirken og talskvinde for truppen Applied Scholastics. Archer er en af de berømtheder, der optræder i Scientologi Kirkens rekrutteringsfilm Orientation: A Scientologi Information Film. Hun blev i 1997 tildelt International Association of Scientologists "Freedom Medal."[2] Hendes søn, Tommy Davis, var leder af Scientologikirkenes Celebrity Center i Hollywood indtil 2011 og har været taleskvinde for Scientologikirken i medierne, herunder BBCs dokumentarfilm Scientology and Me fra 2007.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Anne Archer Speaker Bio Arkiveret 13. maj 2006 hentet fra the Wayback Machine., allamericanspeakers.com, læst 6. juni 2010.
  2. ^ Guaranteeing Scientology moves into eternity, broschyr från International Association of Scientologists, 2004, s. 73
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne amerikanske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi