Ansgar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Statuen af Ansgar i Hamborg

Munken Ansgar (801, i Amiens-865, i Bremen), Nordens Apostel var en tysk benediktinermunk som forsøgte at gøre danerne kristne, ved at døbe en dansk eksilkonge.

Hans biografi, Vita Ansgarii, er skrevet af Rimbert, hans efterfølger som ærkebiskop. Han var missionær og fra 849 ærkebiskop af Hamborg-Bremen, et ærkestift som på den tid omfattede Norden. Han blev senere helgenkåret.

I bisperollen blev han en værdsat rådgiver for kong Horik 1. Han havde tidligere, sammen med munken Aubert, forsøgt en mission i Danmark under kong Harald Klak, men de blev hurtigt fordrevet og rejste år 829 til Birka i Sverige. Der oprettedes en menighed med Birkas høvedsmand Hergeir som leder, og Ansgar regnes også som grundlæggeren af den svenske kirke. Han kom tilbage til Birka i begyndelsen af 850'erne.

Munken Ansgar fik omkring år 848 af kong Horik tilladelse til at bygge den første danske kirke i Hedeby og udførte her den første kristne mission i Danmark [1]. Den første kirke i det nuværende Danmark blev bygget i Ribe. Ca. 855 fik Ansgar en grund i Ribe af den danske kong Horik. Højst sandsynligt lå den første kirke i DanmarkRibelund bag Ribe Station, hvor arkæologerne har fundet kristne gravpladser fra ca. 900. (De døde blev begravet, så de så mod øst, når de stod op fra de døde, og der medgaves dem ingen gravgaver.)

Ansgar døde som ærkebisp i Bremen i 865. I Hamburg og Ribe står der en statue af Ansgar, og i Birka et stenkors til minde om ham.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | redigér wikikode]