Ansgar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ansgar

Erzbischof Ansgar 01 KMJ.jpg

Personlig information
Født 8. september 801 Rediger på Wikidata
Amiens Rediger på Wikidata
Død 3. februar 865 (63 år) Rediger på Wikidata
Bremen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Diplomat, missionær (829-831), katolsk præst, skribent Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ansgar (født 801 i Amiens, død 865 i Bremen) også kaldet Nordens Apostel var en frankisk benediktinermunk, som forsøgte at gøre danerne kristne, da han rejste med Harald Klak til Danmark efter dennes dåb i Frankerriget.

Ansgars biografi, Vita Ansgarii, er skrevet af Rimbert, hans efterfølger som ærkebiskop. Ansgar var missionær og fra 849 ærkebiskop af Hamborg-Bremen, et ærkestift, som på den tid omfattede Norden. Han blev senere helgenkåret. Helgendag 3. februar.

I bisperollen blev han en værdsat rådgiver for kong Horik 1. Ansgar havde tidligere, sammen med munken Authbert, forsøgt en mission i Danmark under kong Harald Klak, men blev fordrevet som kongen og rejste år 829 til Birka i Sverige. Der oprettedes en menighed med Birkas høvedsmand Hergeir som leder, og Ansgar regnes også som grundlæggeren af den svenske kirke. Han kom tilbage til Birka i begyndelsen af 850'erne.

Munken Ansgar fik omkring år 848 af kong Horik tilladelse til at bygge den første danske kirke i Hedeby og udførte her den første kristne mission i Danmark.[1] Den første kirke i det nuværende Danmark blev bygget i Ribe. Ca. 855 fik Ansgar en grund i Ribe af den danske kong Horik. Højst sandsynligt lå den første kirke i DanmarkRibelund bag Ribe Station, hvor arkæologerne har fundet kristne gravpladser fra ca. 900. (De døde blev begravet, så de så mod øst, når de stod op fra de døde, og der medgaves dem ingen gravgaver.)

Ansgar døde som ærkebisp i Bremen i 865. I Hamburg og Ribe står der en statue af Ansgar, og i Birka et stenkors til minde om ham.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | redigér wikikode]