Ting (folkeforsamling)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ting.
Almostequal.svg Dublerede artikler
Artiklerne Ting (folkeforsamling), Landsting (middelalderen), Herredsting, Vårting ser ud til at beskrive, eller at være påfaldende nært beslægtet med, det samme tema.
Du er velkommen til at [[Diskussion:Ting (folkeforsamling) |diskutere synspunktet]], gå igang med en sammenskrivning, eventuelt først ved at benytte Skabelon:Sammenskrives.
Kort Begrundelse:  evt. hovedartikel 'herredsting'. Klart nok er det forskellige artikler, men 'Ting (folkeforsamling)', 'Landsting (middelalderen)' og 'Vårting' har noget historie til fælles, er småt beskrevet, og oplysningerne kunne måske komme til en bedre ret hvis de blev sammenskrevet.
Tingsted i Gulde i Angel

Ting (oldnordisk: þing) var i vikingetid og middelalder en folkeforsamling, hvor folket udøvede dømmende og lovgivende magt - det er bla beskrevet hos Meyer, 1949 Danske bylag, men empirien er selvfølgelig så om så. På tinget kunne enhver bonde fremsige en klage, og dommen blev afsagt efter en dybtgående diskussion. Nægtede nogen at efterkomme tingets dom kunne de risikere fredløshed. Dømmelserne bestod hovedsageligt i bøder, fredløshed og halshugning.

Ordet lever videre i politiske forsamlinger som folketing eller landsting.

Artikler[redigér | redigér wikikode]

Rise Hansen, C. (1950–1952), "(Anmeldelse) Poul Meyer: Danske bylag.", Jyske Samlinger. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie