Anton Rubinstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anton Rubinstein
Anton Rubinstein, malet af Ilja Repin i 1887

Anton Grigorevitj Rubinstein (Анто́н Григо́рьевич Рубинште́йн) (28. november 182920. november 1894) var en russisk komponist.

Rubinstein var en uhyre produktiv komponist i så godt som alle genrer. Han var som pianist af næsten samme ry som Liszt. Hans musik er i de sidste 100 år meget sjældent blevet opført, men de fleste vil nok alligevel genkende hans melodi i F og hans romance i Es. Det 20. århundrede har været antiromantisk, og det er den bedste forklaring på, at han er blevet glemt. Det spiller imidlertid også ind, at han aldrig har ønsket at komponere national russisk musik, og at han hverken ville knytte sig til Liszt- eller Brahms-fløjen i den romantiske krig. Han er således svær at placere.

Hans 4. klaverkoncert er blevet indspillet af hans elev Josef Hofmann og af flere andre. Her hører man tydeligt, at Rubinstein var Tjajkovskijs lærer, og koncerten foregriber tydeligt Tjajkovskijs og Rachmaninovs klaverkoncerter. Liszt-pianisten Leslie Howard er begyndt at indspille en række af Rubinsteins klaverværker. I begyndelsen af 1900-tallet var det en selvfølge at spille Rubinstein; Schaljapin har indsunget ham, og Rachmaninov og Paderewski har indspillet nogle af hans klaverværker.

Rubinsteins moder kendte Felix Mendelssohn, og Rubinstein kan bedst beskrives som en komponist mellem Mendelssohn og Tjajkovskij.

Rubinstein grundlagde Ruslands første konservatorium i Sankt Petersborg, og hans broder, Nicolai, grundlagde det næste i Moskva.

Da Rubinstein stadig blev opført, var det ud over den 4. klaverkoncert hovedsageligt den 2. symfoni, Oceansymfonien og hans opera, Dæmonen, der blev opført flittigt.

Anton Rubinstein er ikke i familie med pianisten Arthur Rubinstein, der i øvrigt har indspillet noget af Anton Rubinstein.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]