Arreskov Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arreskov Sø
Arreskov Sø set fra øst
Arreskov Sø set fra øst
Overblik
Land Sydvestfyn, Danmark
Kommuner Faaborg-Midtfyn Kommune
Afløb Odense Å
Overfladeareal 317 ha
Middeldybde 2 m
Maks. dybde 4 m
Oversigtskort

Arreskov Sø (tidligere også kaldet Fleninge Sø) er Fyns største sø og er beliggende cirka 8 km. nordøst for Faaborg. Det er en lavvandet sø der dækker et areal på ca. 317 ha. Søen har en gennemsnitsdybde på 2 m og er 4 m på det dybeste sted. Dens vandspejl har oprindeligt ligget 3 meter højere, og i stenalderen dækkede den et areal på over 6 km², og de lave områder vest for søen er gammel søbund; her er der flere steder gamle tørvegrave.

Odense Ås begyndelse ved østbredden af søen

Ved søens østbred ligger herregården Arreskov, lige nord for udløbet mod øst, hvor Odense Å begynder.

Arreskov Sø var indtil 1983 stærkt forurenet af spildevand fra den nærliggende by Korinth, men siden1992 er vandkvaliteten blevet bedre. Tilførslen af spildevand er stoppet og det tidligere Fyns Amt har foranstaltet opfiskning af store mængder skalle og brasen.

Ved søens vestbred er der opført et fugletårn, hvorfra det rige fugleliv kan iagttages; området er ynglelokalitet for bl.a rørdrum, havørn, hvepsevåge og grågås, og er også en vigtig lokalitet for rastende andefugle bl.a. skeand og troldand.

Området indeholder også mange plantearter, heraf 9 arter orkideer. Arreskov Sø og dens nærmeste omgivelser, i alt 824 hektar, blev fredet i 1995.[1] Et område på 657 ha er nu Natura 2000--område nr. 121 Arreskov Sø, og er en del af det store samlede naturområde omkring De Fynske Alper og Svanninge Bakker.

Arreskov Sø set fra vest

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk