BASF

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
BASF
BASF-Logo.svg
BASF magnetband 1970.JPG
Virksomhedsinformation
Selskabsform Produktion
Branche Kemi
Produkter Plastikmaterialer
Diverse kemikalier
CD Plader
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
OpenCorporates gb/00667980Rediger på Wikidata
BASF Hovedkvarter

BASF (Badische Anilin & Soda Fabrik) er en tysk kemikaliefabrik, der blev grundlagt i 1865. I 1926 indgik BASF i den sammenlægning af tysk kemisk industri under kemi-konglomeratet I.G. Farben. Ved opsplitningen af IG Farben i 1951 blev BASF atter en selvstændig virksomhed.

Firmaet har en omfattende produktion af kemikalier, bl.a. plastikmaterialer (LEGO-klodser er lavet af BASF råmaterialer), kemikalier til farve og lak, CD-plader, medicinalvarer, og kemikalier til landbruget.

Tidligere var BASF nok mest kendt som storproducent af spole-, kassette-, og videobånd. Men efter at disse medier efterhånden næsten er gået ud af brug, har man indstillet produktionen, eller solgt den fra. Således blev der i en årrække produceret professionelle spolebånd efter BASF formular hos hollandske RMG, men produktionen er nu flyttet til den franske fabrik Pyral.

Produktion i Danmark[redigér | redigér wikikode]

BASF er aktive i Danmark og havde frem til 2004 en del produktion. I 1982-2005 var der fabrik i Grenaa, og frem til 2014 i Kalundborg, på fabrikken Pronova Biopharma. Sidstnævnte fabrik er dog sat på hold, med henblik på at genoptage produktionen i fremtiden, hvornår vides ikke. [1][2]

Fabrikken i Grenå blev oprindeligt opført og drevet af Grindstedværket i 1973, og var kun tiltænkt Enzymproduktion. Dette blev dog hurtigt omstillet til produktion og udvikling af nye vitaminer. BASF overtog frabrikken i 1982[3]og specialiserede sig herefter i produktionen og udvilingen af B2 og C vitamin fra majsstivelse. Fabrikken var også hjemsted for udvilking af nye vitaminer. Fra 1997 ophørte fremstillingen af B2, samt udviklingen af nye vitaminer, og koncentrerede sig udelukkende om fremstillingen af C-vitamin[4] I forbindelse med den tidlige fremstilling af B12 vitamin, anvendte man kviksølv på fabrikken i Grindsted og senere Grenå. I den forbindelse har embedslægen fundet sundhedsskadelige værdier af kvilksølv hos medarbejderne i 2 årtier, uden at disse blev informeret. Dette har haft udløst erstatningssager, ligesom sagen har været undersøgt af arbejdsskadestyrelsen. Skønt sagerne havde overskrevet forældselsfristen på 20 år, gav man i 2008 alligevel dispensation og dette udløste erstatninger til alle impicerede medarbejdere i sagen[5][6]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 49°29′47″N 8°25′57″E / 49.49639°N 8.43250°Ø / 49.49639; 8.43250

  1. ^ https://www.basf.com/dk/en/company/about-us/History.html
  2. ^ [1]
  3. ^ https://www.basf.com/dk/en/company/about-us/History.html
  4. ^ https://stiften.dk/norddjurs/Kviksoelv-skandale-har-udloebere-til-Grenaa/artikel/41414
  5. ^ https://www.food-supply.dk/article/view/28503/kviksolvarbejdere_far_nu_erstatning#
  6. ^ http://bm.dk/sitetools/~/media/BEM/Files/Dokumenter/Pressemeddelelser/2008/redegorelse_kviksolv.ashx