BASF

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
BASF
BASF-Logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Produktion
Branche Kemi
Produkter Plastikmaterialer
Diverse kemikalier
CD Plader
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
OpenCorporates gb/00667980Rediger på Wikidata
BASF Hovedkvarter

BASF (Badische Anilin & Soda Fabrik) er en tysk kemikaliefabrik, der blev grundlagt i 1865. I 1926 indgik BASF i den sammenlægning af tysk kemisk industri under kemi-konglomeratet I.G. Farben. Ved opsplitningen af IG Farben i 1951 blev BASF atter en selvstændig virksomhed.

Firmaet har en omfattende produktion af kemikalier, bl.a. plastikmaterialer (LEGO-klodser er lavet af BASF råmaterialer), kemikalier til farve og lak, CD-plader, medicinalvarer, og kemikalier til landbruget.

Tidligere var BASF nok mest kendt som storproducent af spole-, kassette-, og videobånd. Men efter at disse medier efterhånden næsten er gået ud af brug, har man indstillet produktionen, eller solgt den fra. Således blev der i en årrække produceret professionelle spolebånd efter BASF formular hos hollandske RMG, men produktionen er nu flyttet til den franske fabrik Pyral.

Produktion i Danmark[redigér | redigér wikikode]

BASF er aktive i Danmark og havde frem til 2004 en del produktion. I 1982-2005 var der fabrik i Grenaa, og frem til 2014 i Kalundborg, på fabrikken Pronova Biopharma. Sidstnævnte fabrik er dog sat på hold, med henblik på at genoptage produktionen i fremtiden, hvornår vides ikke. [1][2]

Fabrikken i Grenå blev oprindeligt opført og drevet af Grindstedværket i 1973, og var kun tiltænkt Enzymproduktion. Dette blev dog hurtigt omstillet til produktion og udvikling af nye vitaminer. BASF overtog frabrikken i 1982[1]og specialiserede sig herefter i produktionen og udvindingen af B12 og C vitamin fra majsstivelse. Fabrikken var også hjemsted for udvikling af nye vitaminer. Fra 1997 ophørte fremstillingen af B12, samt udviklingen af nye vitaminer, og man koncentrerede sig udelukkende om fremstillingen af C-vitamin[3] I forbindelse med den tidlige fremstilling af B12 vitamin, anvendte man kviksølv på fabrikken i Grindsted og senere Grenå. I den forbindelse har embedslægen fundet sundhedsskadelige værdier af kvilksølv hos medarbejderne i 2 årtier, uden at disse blev informeret. Dette har haft udløst erstatningssager, ligesom sagen har været undersøgt af arbejdsskadestyrelsen. Skønt sagerne havde overskredet forældelsesfristen på 20 år, gav man i 2008 alligevel dispensation og dette udløste erstatninger til alle implicerede medarbejdere i sagen[4][5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 49°29′47″N 8°25′57″Ø / 49.49639°N 8.43250°Ø / 49.49639; 8.43250