Balthasar Denner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Balthasar Denner
Balthasar Denner self-portrait 1719.jpg
Personlig information
Født 15. november 1685 Rediger på Wikidata
Hamborg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 14. april 1749 (63 år) Rediger på Wikidata
Rostock, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland Rediger på Wikidata
Nationalitet Tysk-romerske rige Tysk
Far Jakob Denner Rediger på Wikidata
Børn Catharina Denner,
Esther Denner Rediger på Wikidata
Familie Dominicus van der Smissen (fra 1730) (svoger) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Elever Dominicus van der Smissen Rediger på Wikidata
Kendte værker Portræt af en mand, muligvis Cornelis Troost, Portræt af en kvinde, Selvportræt, selvportræt Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Balthasar Denner (født 15. november 1685 i Altona, død 14. april 1749 i Rostock) var en tysk portrætmaler.

Denner blev som barn krøbling og gav sig tidlig til at tegne; først da han 1707 kom på akademiet i Berlin, kom der fart i hans kunstneriske undervisning. Snart blev han en berømthed. Bekendtskabet med grevinde Reventlow (for hvem han årlig malede et billede, mod at hans fader, mennoniterpræsten Jakob Denner, til gengæld skulle have lov til at prædike på hendes jordegods) åbnede ham vej til hofferne, det Holstein-Gottorp'ske, det danske hof (1717 malede han kongen i Husum, dvælede 10 måneder i København, malede 1734 i Altona Christian VI, portrætterede Tordenskiold, o.s. fr.), det Braunschweig-Wolfenbüttel'ske, det engelske (fra 1721 til ca. 1728 var England hovedopholdsstedet) med flere; en tid levede han i Amsterdam og Hamborg; i de senere år var det især det mecklenburgske hof, der holdt ham fast (i Schwerins Museum findes således bl.a. 46 ufuldendte arbejder af Denner).

Portræt af en gammel kone (1720-45). Eremitagen.

Denner blev den typiske repræsentant for det minutiøse maleri i de "små" hollænderes fodspor; ingen kunne som han lupagtigt fint gengive hver en rynke, hver hudfold, hvert hår i pelsværket, det hele glat udpenslende. Portrætfaget var hans hovedvirksomhed; han imødekom her så udmærket smagen for fotografisk virkelighed (det fortælles om Hovedet af en gammel kone – det ene af de to berømte billeder i Wiens Hofmuseum; det andet: pendanten Hoved af en gammel mand – at kejser Karl VI selv gemte nøglen til rammeskrinet; han havde også givet 4700 gulden for det). Senere tider har fundet hans slidsomme detaillering ånd- og karakterløs. Foruden portrætter malede han blomster- og frugtstykker; også historiemalerier (mest fra ungdomstiden). Talrige museer ejer billeder af Denner; Statens Museum for Kunst: Kunstnerens datter, Glyptoteket: Selvportræt, andre i Frederiksborg Museum, Gavnø-samlingen m. v.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]