Barnabas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sankt Barnabas, kirke på Mafra Palace, Portugal

Barnabas Sankt Barnabas, Josef fra Cypern, Apostel for Antiokia og Cypern,var en fremtrædende kristen missionær fra det 1. årh.e.Kr. og omtales i Det Ny Testamente navnlig i skriftet Apostlenes Gerninger (ApG).

Barnabas er egentlig et tilnavn som apostlene gav diasporajøden Josef fra Cyperen. Ifølge ApG betyder navnet Trøstens Søn (ApG.4,36), men ifølge bibelforskere betyder navnet søn af Nebo.

Han fremstilles i ApG som en from og gudfrygtig jøde, der var levit, og gav flittigt almisse og underordnede sig lydigt apostlenes lederskab (ApG 4,36.f). Han skildres som en mellemmand mellem apostlene i Jerusalem og den nyomvendte Paulus, der begyndte sin missionsvirksomhed i Barnabas's stab, og imellem de to kristne centre; Antiokia og Jerusalem.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Barnabas boede i en periode i Jerusalem, men var isæt tilknyttet den vigtige metropol Antiokia (ApG 4,36f.; 11,22ff.;Gal 2,13), som udgjorde hjembasen for hans missionsvirksomhed blandt jøder såvel som hedninger.

Han virkede i nogle år sammen med apostlen Paulus (ApG 11,25f.; 13-14). Sammen rejste de til apostelmødet i Jerusalem, for at afklare en stid om, hvorvidt hedningekristne skulle omskæres og i øvrigt overholde de jødiske foreskrifter for at være rigtige kristne, eller ej. Paulus og Barnabas var fortalerer for det sidste synspunkt. (ApG 15,1ff. og Gal 2,1ff.)

Kort efter apostelmødet opstod der en bitter strid mellem de to apostle mens de var i Antokia. Paulus nægtede at tage Barnabas's fætter Johannes Markus (ApG 15,39) med på deres næste missionsrejse, endvidere blev Barnabas kritiseret for at lade sig påvirke af en jødekristen delegation fra Jerusalem, der fik held med at skabe splid mellem antiokiamenighedens jødiske og ikke-jødiske del. Paulus anså dette for et alvorligt anslag mod kirkens fællessakb (Gal 2,11.ff.)

Ifølge kriketraditionen døde Barnabas i år 61 i Salamis på Cypern. Sankt Barnabasdag er den 11. juni.

Angiveligt forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Tertullian og andre af antikkens lærde (i den såkaldte romerske tradition) anså Barnabas som forfatter til Hebræerbrevet. Ifølge Photius (Quaest. in Amphil., 123) er Barnabas tillige forfatter til Apostlenes Gerninger, men det anses ikke for sansynligt. Det er konsensus at regne Lukas (forfatteren til Lukasevangeliet) som forfatter til ApG. Barnabas er også blevet tillagt forfatterskab til Barnabasbrevet, der hører til skriftsamlingen De apostolske Fædre. Barnabasbrevet er skrevet anonymt, overskriften til trods, og er sansynligvis skrevet i Alexandria i 130'erne. Det er også kendt som Barnabasevangeliet (apokryf) og er givetvis skrevet af kristne konvertitter til islam og er redigeret, så det stemmer med Koranen.

Literatur: Barnabasbrevet[redigér | redigér wikikode]

  • Die Apostolischen Väter. Griechisch-deutsche Parallelausgabe. J.C.B. Mohr Tübingen 1992. ISBN 3-16-145887-7
  • Der Barnabasbrief. Übersetzt und erklärt von Ferdinand R. Prostmeier. Series: Kommentar zu den Apostolischen Vätern (KAV, Vol. 8). Vandenhoeck & Ruprecht: Göttingen 1999. ISBN 3-525-51683-5

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: