Bathoryslægten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bathoryslægtens våbenskjold.

Bathoryslægten (polsk: Batory) var en ungarsk adelsfamilie stammende fra klanen Gutkeled. Slægten fik navnet Báthory og våbenskjoldet i 1325. I løbet af den senmiddelalderen og renæssancen nåede slægten højden af deres indflydelse.

Stefan 7. Báthory (død 1530) var palatine af Ungarn, og spillede en afgørende rolle i valget af Ferdinand af Habsburgs valg til den ungarsk konge. Bedst kendt i familien, Stefan Batory, der fra 1571 var fyrste Transsylvanien og Storfyrste af Litauen samt Konge af Polen fra 1575 til sin død i 1586. I Siebenbürgen efterfulgtes Stefan af sin bror Kristofer Báthory som allerede i 1581 blev efterfulgt af sin søn Sigismund Báthory. Med Gabriel Báthory (1589-1613) uddøde slægter på mændenes side, men gennem hans søster Sofia Báthory gift med Georg 1. Rákóczi kom efterkommere af Báthoryslægten fortsat til at sidde på Transylvaniens trone.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, (red.) (1939, nyudgivelse). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. Sid. 263-264.  Tjek datoværdier i |year=, |date= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.