Bedsted (Thy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bedsted
Bested

Hareskulptur ved Bedsted Station
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Thisted Kommune
Sogn Bedsted-Grurup Sogn
Postnr. 7755 Bedsted Thy
Demografi
Bedsted by 784[1] (2023)
Kommunen 43.383[1] (2023)
 - Areal 1101,65 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.bedstedthy.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Bedsted. (Se også artikler, som begynder med Bedsted)

Bedsted er en lille by i Thy med 784 indbyggere (2023)[1], beliggende i Bedsted-Grurup Sogn ca. 25 kilometer syd for Thisted. Byen hører til Thisted Kommune og ligger i Region Nordjylland. Bedsted er stationsbyThybanen, som blev anlagt omkring 1880.

Bedsted by lå tidligere i Bedsted Sogn, men i 2018 blev Grurup sogn lagt sammen med Bedsted Sogn og blev til Bedsted-Grurup Sogn

Byens kro, Bedsted Kro, – med det oprindelige navn Bedsted Stationskro – blev bygget i 1881, samtidig med jernbanen og Bedsted Thy Station. Forsamlingshuset, Bedsted Og Omegns Aktivitetshus, har til huse i et nedlagt plejehjem, og lokalerne er nyrenoverede i 2007. Byen har også en kirke, Bedsted Kirke.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1875 blev byen beskrevet således: "Bedsted med Kirke, Præstegaard og Skole".[2]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Bedsted (1357: Bilstæth) med Kirke, Præstegd., Skole (vestre Sk.), Fattiggaard for Bedsted-Grurup Komm. (opr. 1888, Plads for 26 Lemmer), Missionshus (opf. 1896), Savskæreri, Mølle, Teglværk, Købmandsforretn., Haandværkere, m. m., Kro, Jærnbane-, Telegraf- og Telefonstation samt Postekspedition".[3]

Bedsted og postnumre[redigér | rediger kildetekst]

Bedsted har postnummer 7755 Bedsted Thy. I postadressen er navnet "Thy" tilføjet bynavnet Bedsted for at skelne byen fra Bedsted Lø (Lø for Løgumkloster) i Sønderjylland, en by som dog ikke længere har sit eget postnummer, men indgår i 6240 Løgumkloster.

I perioden 1970-2006 var Bedsted den nu nedlagte Sydthy Kommunes næststørste by efter Hurup.

Thylandsgade, Bedsted

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Thisted RådhusSpire
Denne artikel om geografi i Thisted Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi