Bertrand Delanoë

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Bertrand Delanoë

Bertrand Delanoë (født 30. maj 1950 i Tunis, Tunesien) er en fransk politiker (Parti Socialiste), der siden 2001 har været borgmester i Paris. Han regnes for at være en mulig spidskandidat for Parti Socialiste ved præsidentvalget i Frankrig i 2012.

Delanoë er søn af en tunesisk-fransk far og en fransk mor og har boet i Frankrig siden teenageårene. Han blev politisk aktiv som 23-årig, da han blev sekretær i socialistpartiet i Aveyron. I 1977 blev han for første gang valgt til byrådet i Paris, og i 1993 blev han formand for Parti Socialiste i Paris. Han blev valgt til Senatet i 1995, hvor han formand for af udenrigs- og forsvarsudvalget.

Bertrand Delanoë var den første franske politiker, der stod frem som homoseksuel. Det skete i en debat på tv-stationen M6 i 1998. Delanoë har ikke selv været aktiv i organisationer, der kæmper for homoseksuelles rettigheder, men under sin tid som borgmester har han øget bevilligerne til dem samt til de organisationer, der kæmper mod aids. Under festivalen Nuit Blanche i oktober 2002 blev Delanoë stukket ned med kniv og måtte tilbringe to uger på sygehuset. Gerningsmanden sagde til politiet, at han hadede både politikere og homoseksuelle.

Siden 18. marts 2001 har Delanoë været borgmester i Paris. Han er den første venstreorienterede borgmester siden Pariserkommunen i 1871. Delanoë er leder af en koalition, der foruden Parti Socialiste omfatter det grønne parti Les Verts og Parti communiste français. Han har iværksat flere opsigtsvækkende projekter, bl.a. en strand ved bredden af Seinen hver sommer, som giver de parisere, der ikke er på ferie mulighed for at solbade tæt på byen. Som led i hans målsætning om at reducere trafikken i byen er der indført byckler, som er placeret ved alle stationer omkring Paris, ligesom Tramway Parisien har fået en ny tredje linje, der som den eneste betjener byens centrum. Han stod ligeledes bag Paris' ansøgning om at blive værtsby for Sommer-OL 2012, hvor IOC valgte London.

Delanoë blev genvalgt i 2008 med 57,7% af stemmerne og er således borgmester frem til 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: