Bigfoot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Illustration af en bigfoot.
Bigfoot observationshyppigheder (jo mørkere jo hyppigere).


Bigfoot eller Sasquatch er en bipedal hominid kryptid, som påstås at leve på det noramerikanske kontinent, og skal være blevet observeret så nordligt som Alaska. Ifølge John Willison Green (Canadisk journalist og fremtrædende foretaler for eksistensen af Bigfoot), har estimeret at der findes 3-6.000 Bigfoot i Nordamerika alene [1]. John Green mener også at der tale om ikke kun et nordamerikansk fænomen, men et verdens fænomen, og at lignende historier fra rundt om i verden, som f.eks. den asiatiske Yeti, er historier om det samme slags væsen (imodsætning til at der skulle være tale om 2 helt forskkellige væsner).

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Bigfoot beskrives til at være et sted mellem 1,5 til 3 meter høj, men typisk til et sted mellem 180-230 cm, og anslås at veje op til 230 kg. Fuldstændig dækket af en kraftig pels, med udtagelse af omkring øjnene, håndfladerne og fodsålerne, pelsen beskrives som værende mørk brun eller mørk rødlig [2] [3], og skulle have en kraftig og ubehagelig lugt [4]. Der er dog påståede observationer om en hvid albino udgave, som skulle være blevet set i Canada.

Hovedet beskrives som stort og gorillaligende, men med tydelige menneskelige ansigts træk, som ifølge flere jægere der mener at være stødt på en Bigfoot, har fortalt, at den var så menneskelig, at de ikke kunne nænne at skyde den.

De fleste påståede beviser for Bigfoot's eksistens, kommer fra fodaftryk som beskrives som værende meget store, hvilket har givet navnet Bigfoot (engelsk for stor fod). Afstøbninger af de store fodspor (som der findes tusindvis af) har været helt op til 60 cm lange og 20 brede [2], oftest udstyret med 5 tæer, men nogle med 2,3,4 eller 6 tæer. Nogle afstøbninger har ligeledes klør [5]. Ud over fod aftryk skulle der være fundet hår og fækalier som angiveligt skulle være kommet fra en Bigfoot.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Indfødte nordamerikanere har en lang række historier om store væsner, som stammer fra langtid før deres møde med de europæiske indvandre [6]. Historierne ligner tilsvarende sagn og myter man finder i alle andre kulturer [7], som f.eks. vores egne Jætter eller Nisser. I nogle versioner er der tale om mytologiske super væsner eller vildmænd der kunne finde på at stjæle lokale fiskeres fangster [8], i andre udgaver var de uhyggelige børne-spisende bøhmænd, der kom om natten og bortførte børn der lagde sig til at sove om natten [9].

Hver stamme havde deres eget navn for disse historier, som Ts'emekwes (Lummi folket), Stiyaha, Kwi-kwiyai, Skoocooms (boede på toppen af en vulkan i staten Washington) og Sásq'ets (Halkomelem folket, og ophav til udtrykket Sasquatch). Fælles for alle de fleste af disse navne, er at de betyder noget i retning af vild mand eller behåret mand.

I senere populær kultur, begyndende med Eric Shiptons fotografi (1951) af hvad han beskrev som et fodaftryk fra en Yeti, begyndte historien om det asiatiske væsen at blive populære, f.eks. som i den belgiske tegneserie tegner Hergé historie om Tintin i Tibet (1958-1960). Populariteten begrænsede sig ikke til den asiatiske version, snart blev de lokale historier i USA genoplivet, og i 1958 kom den første beretning om store fodaftryk (Gerald Crew, Del Norte County, California) blev beskrevet i den amerikanske avis Humboldt Times, som også var den første til at gøre beskrivelsen "big foot" til navnet Bigfoot. Dette fund er senere blevet afsløret som en fupnummer udført af en lokal skovhugger (Ray Wallace).

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Både tilhængere og kritikere er enige om at en meget stor del af observationerne er fup, mener tilhængere at der er er tale om eksistensen af en slags ukendt abe,

Kryptozoologer har bl.a. foreslået at der er kan være tale om en efterkommer af en udød Ponginae, Gigantopithecus som levede for 9 millioner siden. Valget af Gigantopithecus skyldes sandsynligvis dens meget store størrelse og det faktum at den levede i asien, og dermed med muligheden for at spredes rund om i verden (andre medlemmer af Ponginae har ikke kunne gøre dette pga. geografiske barriere). Det ville forklare Bigfoot's størrelse , pels over hele kroppen, samt udbredelse.

Kritikerene påpeger dog at udover fund af tænder og kæber i asien, er der intet fundet af af Gigantopithecus andre steder i verden, og mens det hypotetisk set er muligt, er mildest talt ikke særligt sandsynligt. Alle medlemmer af, med udtagelse af [[homonid]erne] har alle Ponginae levet i troperne. Og så er der ingen fossile beviser for at det skulle være tilfældet.

Alternativt har Kryptozoologer foreslået at der skulle være tale om en ukendt homonid, som f.eks. Neandertaler, Homo erectus, eller Homo heidelbergensis, hvoraf ingen dog nogensinde har levet i Amerika.

Etablede zoologers opfattelse[redigér | redigér wikikode]

Langt den overvejende del af den etablerede videnskab afviser eksistensen af Bigfoot og andre "abemænd", idet der ikke foreligger nogen beviser for eksistensen af en sådan skabning, ligesom det har fomodningen imod sig, at et sådant væsen skulle eksistere. Den amerikanske zoolog John Crane anfører i et interview i USA's største avis USA Today, at der simpelthen ingen data findes, der tyder på, at et sådant væsen findes, bortset fra sådanne "beviser", der helt tydeligt er fabrikeret.[10] Bortset fra manglen på beviser for eksistensen, henviser de fleste videnskabsfolk til, at Bigfoot skulle leve i områder, der ikke anses for egnede til at understøtte en population af store ikke-menneskelige primater. Alle kendte ikke-menneskelig primater findes i de tropiske områder i Afrika og Asien. Det må anses for usandsynligt, at et sådant kryptid ville kunne skaffe tilstrækkelig føde under i de pågældende områder. Endvidere er der aldrig fundet fossiler eller andre rester af Bigfoot eller dyr, der ligner det hævdede kryptid.


Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. John Green – Sasquatch – the Apes Among Us, 1978.
  2. 2,0 2,1 "Sasquatch". Encyclopædia Britannica. (2008). 
  3. Bigfoot [a.k.a. Abominable Snowman of the Himalayas, Mapinguari (the Amazon), Sasquatch, Yowie (Australia) and Yeti (Asia)]. The Skeptic's Dictionary. Hentet August 17, 2008.  Arkiveret September 14, 2008.
  4. Sasquatch Smell / Aroma / Odor / Scent. Bigfoot Encounters. Hentet August 15, 2008. 
  5. Bear signs, San Diego Natural History Museum.
  6. Daegling 2004, p. 28
  7. Goodavage, Maria (May 24, 1996). Hunt for Bigfoot Attracts True Believers. USA TODAY/bz050. 
  8. The Diary of Elkanah Walker. Bigfoot Encounters. Hentet August 1, 2007. 
  9. Rigsby, Bruce. Some Pacific Northwest Native Language Names for the Sasquatch Phenomenon. Bigfoot: Fact or Fantasy?. Hentet August 18, 2008. 
  10. USA Today Bigfoot Articles
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: