Kryptozoologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Maleri af Loch Ness-uhyret, malet af Heikenwaelder Hugo
En kunsters illustration af en chupacabra.
En kunsters illustration af en yeti.

Kryptozoologi beskæftiger sig med mytologiske eller uddøde dyr, der antages at eksistere, selv om der ikke findes beviser for deres eksistens.

Kryptozoologiens dyr falder i tre grupper:

Cand.scient. Lars Thomas er Danmarks eneste kryptozoolog; han har skrevet flere bøger om emnet.

Zoologen Bernhard Heuvelman siges at have opfundet begrebet kryptozoologi. Kryptozoologien regnes ofte som en pseudovidenskab, da nogle kryptozoologer har en antropologisk indgangsvinkel til emnet.

Mange dyr, der før hørte under kryptozoologien, er ved hjælp af krytozoologernes forskning identificeret som almindelige dyr eller fænomener. Fx okapien og næbdyret. Kryptozoologer taler for at man skal være mere åben overfor lokale rygter og myter om mystiske dyr, da der sagtens kan være noget om snakken. Lokale ved ofte mere om deres nære omgivelser og dyrene, der lever der, end fremmede videnskabsmænd.

Den blå fisk er ofte brugt som eksempel som en vigtig grund til at fortsætte og støtte kryptozoologien. Fisken, der blevet kaldt det levende fossil, troede man var uddød for 65 millioner år siden. Men i 1938 blev et levende eksemplar fanget i net ved kysten ud for Sydafrika. Fisken er et bevis på, at der trods vores store videnskabelige landvindinger og store fremskridt stadig findes mange uudforskede områder på Jorden, hvori ukendte dyr sagtens kan eksistere.

I kryptozologien kan det være svært at skelne skidt fra kanel. Mennesker tiltrækkes af de gode historier om spændende ukendte monstre, og det har mange gange ført til fremkomsten af falske beviser. Kryptozoologernes opgave består derfor ofte i at undersøge beviser og om muligt tilbagevise dem som fusk.

Efterforskningen af en puma eller panter på den sydengelske hede medførte undersøgelser af kadavere af dræbte får. En stor kat dræber og æder af et får på en helt anden måde end forvildede tamhunde. Tågede billeder af katten blev undersøgt og sammenlignet med almindelige katteracer. Illegalt indførte store katte til England blev eftersøgt, og ejere blev interviewet om eventuelle bortløbne dyr. På den måde blev der ryddet op i beviserne. Desværre kunne mysteriet ikke løses; de fleste beviser kunne afvises som resultater af hundes eller almindelige kattes færden. Der var en ejer af en illegal stor kat, som manglede sit kæledyr, og den sydengelske hede dækker et stort vildt område... Selv i Danmark, hvor vi har en temmelig nydelig og velfriseret natur, fremkommer der jævnligt nye rapporter om løver, pumaer og losser.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: