Bioanalytiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En bioanalytiker fra Nigeria, som arbejder med blodprøver

En bioanalytiker er en laborant som hovedsageligt arbejder på sygehuse, sygehusapoteker, i lægepraksis og i medicinal-, biotek-, fødevare- og kemikalieindustrien samt i miljøsektoren.

Bioanalytikernes hovedopgave er at tage forskellige prøver, som eksempelvis blodprøver) på patienter og efterfølgende analysere dem. På sygehuse måler bioanalytikere også blodtryk samt hjerte- og lungefunktion. I industrien arbejder bioanalytikere endvidere med forskning og udvikling. Bioanalytikere, der er ansat i lægepraksis som lægesekretærer, benævnes praksisbioanalytikere.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er bioanalytikere er samlet i fagforeningen Danske Bioanalytikere, som er medlem af Sundhedskartellet og FTF. Endvidere er bioanalytikere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.

Uddannelsen[redigér | redigér wikikode]

Uddannelsen til bioanalytiker er en mellemlang videregående uddannelse (MVU), der varer 3 ½ år og fører frem til betegnelsen professionsbachelor i medicinsk laboratorieteknologi.

Betegnelsen på engelsk er Bachelor in (Bio)medical Laboratory Technology — i daglig tale (Bio)medical Laboratory Technologist eller (Bio)medical Laboratory Scientist.

Professionens udvikling[redigér | redigér wikikode]

Bioanalytikere hed indtil 1999 hospitalslaboranter. Uddannelsen har sin oprindelse i følgende tre tidligere uddannelser:

  • Klinisk-biokemisk hospitalslaborant, som før 1973 hed hospitalslaborant
  • Blodtypeserologisk hospitalslaborant, som før 1976 hed blodbanklaborant
  • Patolog-anatomisk hospitalslaborant, som før 1975 hed patolog-anatomisk laborant

Disse tre uddannelser blev i 1995 slået sammen til én ny samlet uddannelse under navnet hospitalslaborant.

I 1999 ændrede Undervisningsministeriet — efter ønske fra hospitalslaboranternes fagforening Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter — den officielle stillingsbetegnelse fra hospitalslaborant til bioanalytiker.

I 2001 omlagde Undervisningsministeriet hospitalslaborantuddannelsen til den nuværende mellemlange videregående professionsbacheloruddannelse i medicinsk laboratorieteknologi (bioanalytikeruddannelsen).

Gennem Bioanalytikerloven gav Sundhedsstyrelsen i 2002 bioanalytikere ret til at opnå selvstændig autorisation som sundhedspersoner. Betegnelsen bioanalytiker er således en beskyttet titel og må kun anvendes af personer, der har opnået denne autorisation.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links, kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]