Spring til indhold

Beskyttet titel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

En beskyttet titel er en betegnelse, der bruges til at beskrive en profession, uddannelse eller lign., og som er forbeholdt dem, der opfylder særlige kriterier som at have bestået en bestemt eksamen eller opnået en officiel godkendelse.

Eksempler på beskyttede titler[redigér | rediger kildetekst]

  • Betegnelserne statsautoriseret- og registreret revisor er beskyttet iflg. Revisorloven og kræver officiel beskikkelse fra Erhvervsstyrelsen, hvilket forudsætter beståelse af en særlig eksamen samt tre års erfaring i en statsautoriseret hhv. registreret revisionsvirksomhed. Beskikkelsen kan nægtes eller fratages, hvis indehaveren skylder penge til det offentlige eller er straffet. Derimod er betegnelsen revisor ikke beskyttet.
  • En række titler er beskyttede af straffelovens § 131, stk. 1[2], som forbyder personer, uden offentlig myndighed, at udgive sig for at have en sådan offentlig myndighed. Betegnelsen advokat er specifikt beskyttet af retsplejelovens § 120[3], som pålægger bødestraf for overtrædelse, med mindre anden lov hjemler højere straf[3].
  • Betegnelsen registreret alternativ behandler (RAB) er iflg. Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere[4] forbeholdt personer, og som er medlem af en brancheforening for et særligt fagområde inden for alternativ behandling. Kravene til optagelse fastsættes af den enkelte forening, men lovgivningen stiller visse minimumskrav mht. uddannelse og god klinisk praksis.

Eksempler på titler, der ikke er beskyttet[redigér | rediger kildetekst]

  • Akupunktør, antropolog, arkitekt, bager, borgmester, dagplejer, designer, detektiv, ekspert, fodplejer, forfatter, formand, forsker, fysiurgisk massør, glasmager, glaspuster, ingeniør, journalist, kosmetolog, kostvejleder, kranio-sakral terapeut, kropsterapeut, kunstner, lærer, massør, mæcen, revisor, professor, programmør, præst, psykoterapeut, sexolog, sagsbehandler.[6]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ retsinformation. "Uddannelsesbekendtgørelsen".
  2. ^ retsinformation. "Straffeloven".
  3. ^ a b retsinformation. "Retsplejeloven".
  4. ^ retsinformation. "Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere".
  5. ^ Om titelbeskyttelse på psykolognaevnet.dk
  6. ^ "Lovregulerede erhverv".