Bjergkirsebær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bjergkirsebær
Foto: Salvor Gissurardottir
Foto: Salvor Gissurardottir
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Prunus (Kirsebær)
Art P. nipponica
Hjælp til læsning af taksobokse

Bjergkirsebær (Prunus nipponica), også skrevet Bjerg-Kirsebær, er et lille, hårdført og tidligt blomstrende træ. Trods disse gode egenskaber er det ikke meget dyrket i Danmark. Frugterne er svagt giftige på grund af et indhold af blåsyreglykosider i kernen. Træet er meget hårdført overfor kulde.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Bjergkirsebær er et lille, løvfældende træ med en tragtformet krone og stift oprette grene. Barken er først lysegrå med blege korkporer. Senere bliver den brun og glat, og til sidst er den grå med fremstående, vorteagtige korkporer. Knopperne er spredtstillede, spidse, kegleformede og brune. Blomsterknopperne sidder på kortskud, og de er mere afrundede.

Bladene er elliptiske med langt tilløbende spids og dobbelt savtakket rand. Oversiden er matgrøn, mens undersiden er en smule lysere. Høstfarven er gul-orange. Blomstringen foregår i (marts)-april, dvs. før løvspringet. Blomsterne sidder enkeltvis, parvis eller i små bundter fra dværgskud. De er 5-tallige og regelmæssige med hvide til lyserøde kronblade. Frugterne er små, brunrøde stenfrugter.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 6,00 x 4,00 m (30 x 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Arten forekommer i koldt tempererede egne med betydeligt snefald og korte somre, og den er naturligt udbredt i blandede skove og krat i Russisk Fjernøsten (Kurilerne og Sakhalin) og i det nordlige Japan (Hokkaido og Honshu).

I de subalpine områder af bjergene på det nordlige Honshu, Japan, vokser arten i åbne skove sammen med bl.a. Abies mariesii (en art af ædelgran), Betula corylifolia (en art af birk), hønsebenstræ, japansk bøg, japansk hemlock, japansk thuja, kamtjatkabirk, krybefyr, penselfyr, sakhalingran, Sorbus matsumurana (en art af røn) og østsibirisk el[1]

Prunus nipponica


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]