Blåhale (sommerfugl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Blåhale
Blåhale, hun
Blåhale, hun
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Lycaenidae (Blåfugle)
Slægt Neozephyrus
Art N. quercus
Videnskabeligt artsnavn
Neozephyrus quercus
(Linnaeus, 1758)
Synonymer
Quercusia quercus
Favonius quercus
Hjælp til læsning af taksobokse

Blåhale (Neozephyrus quercus) er en sommerfugl, der er knyttet til egekronerne. Den er vidt udbredt i Europa, Vestasien og det nordvestlige Afrika. I Danmark findes blåhalen i de områder, hvor dens foretrukne foderplante, egetræet, er udbredt. Det er en af de sommerfugle, som ikke suger nektar, men derimod lever af honningdug i trækronerne. Blåhale er Danmarks almindeligste busksommerfugl.

Arten blev videnskabeligt beskrevet af Carl von Linné i 1758.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Vingefanget er er 29–35 mm, hunnen er mindre end hannen. Blandt de danske sommerfugle er den ikke til at forveksle med andre. Hannen har en stålgrå overside, mens hunnen har et par skinnende blå, sammenflydende pletter ved vingeroden. Oftest ses blåhale med sammenklappede vinger, hvor man ser den sort/hvide linjetegning og den orange øjeplet, lige indenfor halen.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Blåhalen ses flyvende fra juli til lidt ind i september. Eg både stilkeg og vintereg er værtsplante for blåhale.[2] Æggene lægges ved foden af egens knopper. Larverne udvikler sig hurtigt, men overvintrer inde i ægget, hvorfra de gnaver sig ud omkring 1. maj. De kravler derefter op og æder af egens blomster. Larven er fuldvoksen i juni (efter 1-2 måneder), hvorefter de forpupper sig i vissent løv.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Larven lever på egens unge blade, både af stilkeg og vintereg.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 22. januar 2020
  2. ^ "www.pedersen-bike.dk/indholdto-dnnatur/dkl.htm". hhttp://www.danske-natur.dk/. Hentet 29. maj 2019. {{cite web}}: Ekstern henvisning i |website= (hjælp)