Bruger:Pyrros/EM

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Elon Reeve Musk (/ˈlɒn ˈmʌsk/; født den 28. juni 1971) er en Sydafrikanskfødt Canadisk-Amerikansk forretningsmagnat,[1][2] engineer,[3] inventor[4] and investor.[5][6][7] Han er adminstrerende direktør og tekniskdirektør af SpaceX, adminstrende direktør og produktarkitekt ved Tesla Motors, og SolarCitys formand.

Han er grundlægger af SpaceX og medstifter af Zip2, PayPal, og Tesla Motors.[8][9][10] Han forestiller sig også at konceptet med højhastigheds transporsystemet kendt som Hyperloop og har foreslået et VTOL supersonisk jetfly med elektriske motorer.[11][12]

Tidligere liv[redigér | redigér wikikode]

Tidlig barndom[redigér | redigér wikikode]

Musk blev født den 28. juni 1971, i Pretoria, Gauteng, Sydafrika,[13] og søn af Maye (née Haldeman), en model fra Regina, Saskatchewan, Canada;[14] og Errol Musk, en Sydafrikansk elektromekaniker. Han har en yngre bror som hedder Kimbal (født i 1972) og en yngre søster som hedder Tosca (født i 1974).[14][15][16][17] Hans farmor var britisk, og han har også Pennsylvania Dutch herkomst.[18][19] Efter hans forældre blev skilt i 1980, Musk boede oftest med sin far i områder i Sydafrika.[18]

Da han var 10 år gammel fandt han ud af at programmere med Commodore VIC-20.[20] Han lærte sig selv computer programmering og da han var 12 år gammel solgte han en kode for et BASIC-baseret videospil som han kaldte for Blastar til et magasinet PC og Kontorteknologi for omkring 500 amerikanske dollar.[21][22] En browserbaseret version af spillet er tilgængeligt online.

[21][23]

Musk blev mobbet meget gennem hans barndom, og blev indlagt efter en gruppe drenge havde smidt ham ned ad en trappe, og derefter bankede ham indtil han besvimede.

Musk blev oprindeligt uddannet i privat uddannelse, og deltog i engelsktalende Waterkloof House Preparatory School. Musk gennemførte senere Pretoria Boys High School og flyttede til Canada i juni 1989, lige før hans 18. fødselsdag, efter at han han sit canadiske borgerskab gennem sin canadisk fødte mor.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Curtis, Sophie (November 10, 2014).
 2. ^ Vance, Ashlee (September 13, 2012).
 3. ^ "Early Career Engineers, Conferences and Careers". asme.org.
 4. ^ Bellis, Mary.
 5. ^ "The Top 10 Venture Capitalists on 2014's Midas List".
 6. ^ Albergotti, Reed (March 21, 2014).
 7. ^ Love, Dylan (March 21, 2014).
 8. ^ "A Brief history of Tesla".
 9. ^ Hardy, Quentin; Bilton, Nick (March 16, 2014).
 10. ^ "Trust Your Own Focus Group of One".
 11. ^ Jonathan Charlton.
 12. ^ Elon Musk on dodging a nervous breakdown (2013).
 13. ^ "Elon Musk (South African entrepreneur)".
 14. ^ a b His Biography author Ashlee Vance interviewed on the TV show Triangulation on the TWiT.tv network, discussion of his family starts around the 15th minute
 15. ^ Friend, Tad (2009).
 16. ^ Masia, Seth (May 2011).
 17. ^ Elliott, Hannah (March 3, 2012).
 18. ^ a b Hall, Dana (April 11, 2014).
 19. ^ Hannah Elliott.
 20. ^ Pierre Haski (May 28, 2015).
 21. ^ a b "Play the PC game Elon Musk wrote as a pre-teen". 
 22. ^ Belfiore, Michael (2007).
 23. ^ "Blastar for HTML5". blastar-1984.appspot.com.

Universitet[redigér | redigér wikikode]

På en alder af 19 år, blev Musk accepteret ind i Queen's University i Kingston, Ontario, for bachelorniveau studier, og skiftede i 1992, efter at have brugt to år ved Queen's University, til University of Pennsylvania, hvor han, på en alder af 24, modtog en Bachelor for Videnskab i fysik ved Penn's College of Arts and Sciences, og en Bachelor for Videnskab i økonomi ved Wharton School of the University of Pennsylvania. Musk blev et år for at færdiggøre hans anden bachelor grad. I mens han var ved University of Pennsylvania, købte Musk og en anden Penn student Adeo Ressi et 10-værelses broderskabs hus, og brugte det som en uofficiel natklub. I 1995, ved en alder af 24, flyttede Musk til Californien for at begynde sin PhD i anvendt fysik ved Stanford University, men forlod programmet efter to år for at forfølge sin entreprenørielle forhåbninger i områder som internet, vedvarende energi og ydre rum. I 2002, blev han borger i USA.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Zip2[redigér | redigér wikikode]

I 1995 startede Musk og hans bror, Kimbal, Zip2, et web software firma, med hjælp fra US$28,000 af deres fars (Errol Musk) penge. Firmaet udviklede og markedsførte en internet "byguide" for avisernes forlagsindustri. Musk opnåede kontrakter med The New York Times og Chicago Tribune og overtalte bestyrelsen til at opgive planerne om en fusion med et firma kaldet CitySearch. Mens at Musk ønskede at blive administrerende direktør hos Zip2, men bestyrelsesmedlemmer ville ikke tillade det. Compaq erhvervede Zip2 for 307 millioner amerikanske dollars i kontanter og 34 millioner dollars i aktieoptioner i februar 1999.[1] Musk modtog 7% eller 22 millioner dollars fra salget.

X.com og PayPal[redigér | redigér wikikode]

I marts 1999 medstiftede Musk X.com, et online financielt service og e-mail betalings selskab, med US$10 millioner fra salget af Zip2. Et år senere fusionerede selskabet med Confinity,[2] som havde en pengeoverførsels service kaldt PayPal. Det fusionerede firma fokuserede på PayPal servicen og blev omdøbt til PayPal i 2001. PayPal's tidlige vækst var hovedsageligt drevet af en stor marketingskampagne hvor nye kunder blev ansat når de modtog penge gennem servicen.[3] Musk blev senere afsat fra sin rolle som administrerende direktør på grund af uenigheder omhandle den fremtidige arkitektur af PayPal som et tilhænger af Microsoft Windows.[4] I oktober 2002, PayPal blev købt af  eBay for US$1.5 milliarder i aktier, af hvilke US$165 millioner blev givet til Musk.[5] Før salget ejede Musk, som var firmaets største aktionær, 11,7% af PayPal's aktier.

SpaceX[redigér | redigér wikikode]

I 2001, Musk begrebsliggjordes "Mars Oasis": et projekt der handler om at lande et miniature eksperimentale drivhus på Mars, som skulle indeholde fødevareafgrøder  containing food crops voksende på Mars regolith, som et forsøg på at genoprette den offentlige interesse i rumudforskelse. I oktober 2001, rejste Musk til Moskva med Jim Cantrell, og Adeo Ressi (hans bedste ven fra college), for at købe et istandsat ICBMs (Dnepr-1) der kunne sende den forestillede nyttelast i rummet. Gruppen mødtes med firmaer såsom NPO Lavochkin og Kosmotras, som dog, ifølge Cantrell, blev Musk set som en nybegynder og blev derfor spyttet på af en af de russiske ledende designere, og gruppen vendte tilbage til USA med tomme hænder. I februar 2002, vendte gruppen tilbage til Rusland for at finde tre ICBMs, og bragte Mike Griffin med sig, som havde arbejdet for CIA's venturekapital arm, In-Q-Tel; NASA's Jet Propulsion Laboratory; og var igang med at forlade Orbital Sciences, en producent af satellitter og rumfartøjer. Gruppen mødtes igen med Kosmotras, og blev tilbudt en raket for US$8 millioner, det syntes Musk dog var for dyrt, og styrtede ud af mødet. På flyturen hjem fra Moskva, indså Musk at han kunne starte et firma der kunne bygge de overkommelige raketter som han ønskede og havde brug for. 

Musk og præsident Barack Obama ved Falcon 9 launch site i 2010

Med US$100 millioner af hans tidlige rigdom,[6] startede Musk Space Exploration Technologies, eller SpaceX, i juni 2002.[7] Musk er administrerende direktør og chief technology officer (CTO) af det Hawthorne, California-baseret firma. SpaceX udvikler og konstruerer rum løftefartøjer med et fokus på at fremføre raketteknologiens niveau. Firmaets første to løftefartøjer er Falcon 1 og Falcon 9 rakkerterne (en hilsen til Star Wars' Millennium Falcon), og dens første rumfartøj er Dragon (en hilsen til Puff the magic dragon). I syv år har SpaceX designet familien af Falcon løftefartøjerne og Dragon MP rumfartøjer. I september 2009, blev SpaceX's Falcon 1 raket den første privatfinansierede væske-drevne fartøj til at få en sattelit ind i Jordens kredsløb.[8]

Hans mål er at reducerer prisen på menneskelig rumrejse ved en faktor af 10.[9] I et interview i 2011, sagde han at han håber på at sende mennesker til Mars overflade om ti-tyve år. I Ashlee Vance's biografi om Musk, afslører Musk at han ønsker at have en koloni på Mars i 2040, med en befolkning på 80.000.

Tesla Motors[redigér | redigér wikikode]

Tesla Motors var indarbejdet i juli 2003 af Martin Eberhard og Marc Tarpenning, som financierede firmaet indtil Series A round. Begge mænd spillede aktivt roller i firmaets tidlige udvikling forudgående til Elon Musk's engagement. [10]

Efter finanskrisen i 2008,[11] Musk overtog ledelsen af virksomheden som administrerende direktør og produktudviklingsarkitekt, positionerne som han stadigvæk har i dag. Tesla Motors byggede først en elektrisk sportsbil, Tesla Roadster, som solgtes i 2,500 eksemplarer i 31 lande. Tesla begyndte levering af deres firedørs sedan Model S den 22. juni 2012. De afslørede deres tredje produkt, Model X, henvendende mod SUV/minivan markedet, den 9. februar 2012, Model X lancering blev dog forsinket til september 2015.[12][13][14] Til forskel til deres egne biler, sælger Tesla også elektriske drivlinesystemer til Daimler til deres Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive og Mercedes A Class og til Toyota til RAV4 EV. Musk var i stand til at få begge firmaer som langtids investorer i Tesla.


SolarCity[redigér | redigér wikikode]

Musk fastsatte det oprindelige koncept, og finansiellekapitaler for SolarCity, som derefter blev medstiftet i 2006 af hans fætre Lyndon og Peter Rive. Musk er stadigvæk den største aktionærer. SolarCity er nu den næststørste udbyder af solcelleanlæg i USA.

Den underliggende motivation for at starte både SolarCity og Tesla er at kæmpe mod globalopvarming.[15] I 2012 annoncerede Musk SolarCity og Tesla Motors samarbejder med at bruge de elektriske bilers batterier for at udjævne virkningen af solenergi på elnettet, med et program der gik live i 2013.


OpenAI[redigér | redigér wikikode]

I december 2015, annoncerede Elon Musk oprettelsen af OpenAI, en not-for-profit artificial intelligence (AI) forskningsselskab. OpenAI sigter efter at udvikle artificial general intelligence på en måde som er sikker og gavnlig overfor menneskeheden. Ved at gøre AI tilgængeligt for alle, ønsker OpenAI at sikre at  virksomheder og regeringer ikke får for meget magt ved at de anvender avanceret AI.[16]

Politiske positioner[redigér | redigér wikikode]

Musk snakker med Irish Taoiseach (statsminister) Enda Kenny

Politisk set beskriver Musk sig selv som "half Democrat, half Republican". I hans egne ord "I'm somewhere in the middle, socially liberal and fiscally conservative."[17]

Nationalism[redigér | redigér wikikode]

Musk beskriver sig selv som amerikansk exceptionalistisk og nationalistisk, der beskriver sig selv som "kvalmende pro-amerikansk". Ifølge Musk, er USA "[udiskutabelt] det største land, der nogensinde har eksisteret på jorden", og beskriver det som "den største kraft for det gode i ethvert land, der nogensinde har været." Musk mener ligefrem, at der "ikke ville være demokrati i verden, hvis ikke det var for De Forenede Stater", argumenterer der var "tre særskilte gange i det 20. århundrede, hvor demokratiet ville være faldet med Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig, hvis ikke det var for USA".

Lobbyisme[redigér | redigér wikikode]

I et interview med Washington Post, udmeldte Musk at han var en "væsentlig (men ikke top klasse) donor til Demokraterne, men at han også giver meget til Republikanerne". Musk fortsatte, "for at ens stemme kan vil blive hørt i Washington, bliver du nød til at lave nogle små bidrag."[18]

Opinions[redigér | redigér wikikode]

Skæbne og religion[redigér | redigér wikikode]

Da han blev spurgt om han tror på at  "der var en form for skæbne indvolveret" i menneskehedens overgang til en multi-planetarisk art, udover "bare fysik", svarede Musk:

Well, I do. Do I think that there's some sort of master intelligence architecting all of this stuff? I think probably not because then you have to say: "Where does the master intelligence come from?" So it sort of begs the question. So I think really you can explain this with the fundamental laws of physics. You know its complex phenomenon from simple elements.[19]

Musk har indrømmet at han ikke ber, eller tilbeder nogen, selvom at han tidligere også har indrømmet at bede lige før en vigtig Falcon 1 opsendelse, og spurgte "any  entities that [were] listening", to "bless [the] launch". Da han blev spurgt om han troede på "religion og science kunne sameksistere", svarede Musk "sikkert ikke".

Personal life[redigér | redigér wikikode]

Musk ejede en McLaren F1 supercar, som han kørte galt i mens den ikke var forsikret.[20] Han har tidligere ejet et Tjekkisk fremstillet jetfly-træner fly Aero L-39.[21] 1994 model Dassault Falcon 900 fly brugt i 2005 filmen Thank You for Smoking er registreret til Musk (N900SX), og Musk havde en cameo som pilot af hans fly, åbnede døren for Robert Duvall og eskorterede Aaron Eckhart ombord. Musk ejer Wet Nellie, Lotus Esprit'en fra James Bond filmen The Spy Who Loved Me. Han planlægger at lave den om til en funktionel bil-udbåd fra filmen.

[[Kategori:Født i 1971]] [[Kategori:Programmører fra USA]] [[Kategori:Opfindere fra USA]] [[Kategori:Filantroper fra USA]] [[Kategori:Levende personer]] [[Kategori:Personer fra Pretoria]]

 1. ^ Musk, Elon (October 8, 2003).
 2. ^ "The PayPal Mafia".
 3. ^ "SEC 10-K" (PDF). eBay.
 4. ^ "SEC 10-K".
 5. ^ McKnight, John Carter (September 25, 2001).
 6. ^ SpaceX 
 7. ^ Harwood, William (May 31, 2012).
 8. ^ "Is SpaceX Changing the Rocket Equation?". airspacemag.com.
 9. ^ Burns, Matt (October 8, 2014).
 10. ^ Graham Ruddick.
 11. ^ "Tesla Model X: Not a model launch".
 12. ^ "Model X".
 13. ^ Joann Muller (June 1, 2013).
 14. ^ Musk, Elon (August 2, 2006).
 15. ^ Aaron Smith (June 17, 2014).
 16. ^ "Obama and Congress at odds over Elon Musk". fightforvotes.com.
 17. ^ Timothy P. Carney, "Carney: Green stimulus profiteer comes under IRS scrutiny", WashingtonExaminer.com, October 14, 2012.
 18. ^ Steven Kovach, "Elon Musk Says He Quit Mark Zuckerberg's PAC Because It Was Too Cynical", BusinessInsider.com, May 31, 2013.
 19. ^ Gibbs, Samuel (October 27, 2014).
 20. ^ "Elon Musk Donates Solar Power Project to Soma City in Fukushima Prefecture, Japan".
 21. ^ "What it's like to own a Tesla Model S – Part 2 – The Oatmeal". theoatmeal.com.