Bruger:Rasmusbyg/SandkasseDH90

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Danmarks historie (1990-2024) indledtes af en række begivenheder, der var af stor betydning for nutidens Danmark. I 1989/90 forsvandt opdelingen mellem øst- og vest-blokkene og den kolde krig endte i 1991.

Vor tid[redigér | rediger kildetekst]

I løbet af 1980'erne og 90’erne ændrede landets erhvervsgrundlag sig. I landbruget gik sammenlægninger, mekanisering og industrialisering hånd i hånd med en strategi, der sigtede på store mængder af billige enheder (flæskekød, kyllinger, mejerivarer osv.). Industrien gennemgik forandringer, som betød øget satsning på servicebranchen, vedvarende energi, elektronik og medicinske produkter.

I hjemmene trængte pc'ere og mobiltelefoner frem. Køkkener og badeværelser blev fornyet, men samtidig ønskede danskerne at tage på ferierejser, og at beskæftige sig med sundhed og velvære. Modsvarende satte fedme, stress og nedslidning sit præg på udgifterne til lægehjælp, sygehusbehandling og overførselsindkomster.

Efter den kolde krig[redigér | rediger kildetekst]

Danmark i EU[redigér | rediger kildetekst]

Nye Teknologier[redigér | rediger kildetekst]

Kulturbrydninger[redigér | rediger kildetekst]

Danmark i en globaliseret verden[redigér | rediger kildetekst]

Nye fjendebilleder[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Nutidens Danmark

I årene efter 2000 blev det efterhånden mere og mere tydeligt, at Vesten havde fået nye fjender, nemlig de såkaldte "slyngelstater" og en diffust sammensat terrorbevægelse. Danmark var slået ind på en meget mere aktiv og udadvendt politik, og som konsekvens også på en ændret anvendelse af det danske forsvar. I 2024 deltager danske tropper således i militære operationer på Balkan, og i Afghanistan.