Spring til indhold

Brugerdiskussion:83.249.40.39

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, anonyme bruger! (Storbritannien English)
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst, som er ment som en hjælp, hvis du vil oprette og redigere artikler.

Dine bidrag bliver nu registreret under din IP-adresse. At oprette en brugerkonto har mange fordele: Du vil kunne uploade billeder og andre medier samt gøre samtalerne på diskussionssiderne mere personlige. Efter fire dage får du mulighed for at redigere semibeskyttede sider. Yderligere oplysninger og inspiration findes i vores fulde velkomst og i punkterne nedenfor.

Wikipedias fem søjler
Wikipedias politikker og normer er baseret på Wikipedias fem søjler.
Retningslinjer
Wikipedias hjælpe- og instruktionssider.
Hjælp:Guide Guide
Tag et skridt ad gangen ved hjælp af dette selv-studium
Følg politikkerne & notabilitet
Regler som man bør følge. Herunder er bl.a. kravet om overholdelse af ophavsretten.
Få inspiration fra vores bedste artikler
Skriv artikler, der opfylder vores designmæssige krav.
Mentorprogram
Et program designet til at hjælpe nye og uerfarne brugere
Hvad Wikipedia ikke er
Ting man skal undgå
Ofte stillede spørgsmål
Svar på ofte stillede spørgsmål.
Sandkassen
Denne side kan bruges til eksperimenter
Få yderligere hjælp
Stil spørgsmål i Landsbybrønden eller i nybegynderforummet. Besøg gerne hjælpe- og chatkanalen på IRC.

Denne her side er din diskussionsside, hvor du får beskeder fra andre brugere, og hvor du kan besvare spørgsmål fra andre. Hvis du vil skrive en besked til en anden bruger, skal du skrive den på brugerens diskussionsside. Afslut altid dine indlæg på diskussionssider med ~~~~. Du kan også trykke på signérknappen (se billedet). Begge dele underskriver med dit brugernavn og et tidsstempel. Ved at klikke på "Gem side" bliver dit indlæg gemt.

Med venlig hilsen Palnatoke 13. aug 2011, 11:13 (CEST)

Hej!

Som du kan se af artikelhistorikken og diskussionssiden, er der uenighed om artiklen om Stockholm, og i en sådan situation bør man gå via diskussionssiden inden man laver potentielt kontroversielle ændringer i artiklen. Derfor har jeg ført dine ændringer tilbage. --Palnatoke 13. aug 2011, 11:19 (CEST)

Takk for denne melding. Jeg har nu ikke fjernet nogle taller, eller samlignet med København, men påstandet at "Stockholm er Nordens største tätort" (i betydningen "By") savner grund, eller kan i hvert fald ikke påvises gennem samligening mellem de taller svenske SCB redoviser i forhold til Danmarks Statistiks taller for København. I Danmark drager KMS (Kort og Matrikelstyrelsen) først op landets bygrænser, hvorefter DS tæller indbyggerne i de forskællige byer. Og eftersom KMS bruger 200-m grænsen sammen med polygonmetoden rimeligt strikt bliver samligningerne fejl. Der kan dog sagtens stå at iføjge "SCB bor tær på 1,4 mio indbygger" , men ikke at "Stockholms tætort" er den største By i Norden, i hvert fald ikke kun på De taller som SCB og DS præsenterer. Her er den inledende del af den svenske tætortsdefinition (sid 69-70 i PDF-filen)

"Som tätbebyggt område räknas alla hussamlingar med minst 200 invånare, såvida avståndet mellan husen normalt icke överstiger 200 meter." (så langt er det hele OK, men derefter...) "Avståndet kan dock tillåtas överstiga 200 meter, när det gäller hussamlingar inom en större orts influensområde."

Og med dette lille tillæg kan hvilken hussamling som behager SCB indføres i Stockholm. Hvis bruged på København må man simpel hæn spørre hvis ikke Taastrup By, Farum, Måløv, Lille Værløse, Hørsholm, Birkerød, Rungsted-Kokkedal, Hedehusene, Roskilde, Solrød Strand, Jersie Strand, Hillrød, Ølstykke, Køge og Herfølge ligger "indenfor Københavns influenceområde" På den samme måde som Solna, Västerort, Sollentuna, Huddinge etc? Mvh

Så er der vel en metode til afgørelse af "en större orts influensområde" og regler for hvornår 200-metersgrænsen afviges. --Palnatoke 13. aug 2011, 13:03 (CEST)
Hmm. Hvis Du har lyst (og spørrer om svenske byer/områder der ligger under "influensområde" af en større by (hhs Stockholm), så kan Du læse hele den svenske "Tätortsdefinitionen" - på den link som både jeg og andere peget på. Definitionen finder Du fra siden 69 langt ned, eller sid 70 højt op. Det interesante er at tillæget om "influensområde" kun bruges i Stockholm. Det er også interessant at det faktisk findes en tilsvarighed til danske KMS, Lantmäteriet. Men hvad der er Stockholms "tätort" og ikke er 100% op til det helt statistiske indstitut SCB. (Jeg har studered de omkring tre-fire A4 sider der afhandler sagen).

Hvis man så samligner med KMS, så fortæller de om polygonmetoden (manghjørning-metoden). Det er tvivls uden at forskællen bliver stor. Lige de byer omkring Hovedstaden jeg beskriver er områden som SCB hade indkludered hvis det hade drejed sig om Stockholm. Du kan videre bruge Google Maps og se at for eksempel Sollentuna (i nord) er langt mer "afskuren" fra Stockholm end Taastrup fra Albertslund (og dermed København). Men mest interessant er at der bruges to forskællige definitionsmodeller over for København resp. Stockholm. Heraf "at man ikke kan samligne æbler med pærer". Beste hilsner