Hjælp:Nybegynderforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Velkommen  Guide  Snydeskema  Hjælp  Ofte stillede spørgsmål  Øvrige spørgsmål  Ordliste  Mentorprogrammet  Nybegynderforum  Teknisk forum  Opslagstavle

Genvej:
WP:NYB

Nybegynderforum

Velkommen nybegyndere og andre forundrede brugere!

Hvis du har et spørgsmål om hvordan hele Wikipedia virker, kan du skrive det herunder. Lige så snart en behjælpelig sjæl ser spørgsmålet vil det blive besvaret, og det kan gå ret hurtigt i de mest aktive perioder af døgnet. Du kan også kontakte en af mentorerne eller stille spørgsmål på chat-kanalen.

For spørgsmål om billeder se også Hjælp:Upload og Hjælp:Valg af billedlicens.

For tidligere stillede spørgsmål se også Arkiv 1, Arkiv 2, Arkiv 3, Arkiv 4, Arkiv 5, Arkiv 6, Arkiv 7, Arkiv 8 og Arkiv 9.

Hvordan laver man et indlæg?[redigér | redigér wikikode]

Hej! Jeg sad og tænkte over, hvordan man mon lavede et nyt indlæg? --Forundret bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)

Øverst på siden er der en blå knap med teksten "Opret et nyt emne", hvis du trykker på den bliver du ført til en side hvor du kan skrive dit indlæg. Når du er færdig med at skrive indlægget skal du blot trykke "Offentliggør ændringer". Hvis du vil skrive et indlæg i en diskussion der allerede er oprettet skal du trykke på [rediger] ud for emnets overskrift (eller på blyants-ikonet hvis du redigerer på din mobiltelefon) og følge samme fremgangsmåde. --Hjælpsom bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)
Ah, tusind tak! Det er smart..--Forundret bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)

Værktøj til rettelse af flertydige links[redigér | redigér wikikode]

Hej. Værktøjet til rettelse af flertydige links ser ud til at være nede når man klikker fra en artikel. Men i en eller anden tråd så jeg at det pludselig ligger på en ny webadresse. Nogen der kan huske adressen? Hilsen Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 9. sep 2017, 10:58 (CEST)

Problemet er også rapportret i Hjælp:Teknisk forum --Steen Th (diskussion) 9. sep 2017, 11:16 (CEST)
Problemet er nu løst. --Steen Th (diskussion) 19. nov 2017, 20:34 (CET)
Herligt! Vh. SorenRK (diskussion) 20. nov 2017, 12:46 (CET)

Gennemlæsning og input[redigér | redigér wikikode]

Hej alle. Jeg har nu givet mig i kast med min første sammenhængende artikel, der tog mig et par timer at læse om og stykke sammen. Personligt er jeg meget glad for resultatet, men ville gerne have lidt respons, hvis nogen har lyst: Biblioteksafgift. -Ea-katrine (diskussion) 8. okt 2017, 20:21 (CEST)

Brug af samme kilde flere gange[redigér | redigér wikikode]

Hej alle. Hvis jeg i en tekst henviser til den samme eksterne kilde flere gange, men gerne vil undgå at kopiere det hele - er der ikke en smart måde? Kan jeg se på nogle artikler at der står "10 ab" i referencelisten. Hvordan laver man nemt det? -Ea-katrine (diskussion) 8. okt 2017, 20:21 (CEST)

Jeg har lige rettet det til i artiklen (god artikel, i øvrigt!) Som også nævnt i redigeringskommentaren kan man give hver reference et navn, f.eks. <ref name="Etnavn">TEKST</ref>. Når man så vil genbruge referencen, kan man nøjes med at skrive <ref name="Etnavn" />, så nummereres den automatisk som henvisning til den samme kilde. Vh. SorenRK (diskussion) 8. okt 2017, 20:41 (CEST)
Mange tak, jeg kigger på det (og tager ved lære) -Ea-katrine (diskussion) 8. okt 2017, 20:59 (CEST)

Udtræk af data til statistisk nørderi[redigér | redigér wikikode]

Er det muligt at lave et automatisk udtræk af data (fx. antallet af bot-artikler) dagligt på samme tidspunkt, så de ender i statistisk sandkasse? Det er lidt nørdet, men jeg tænkte at det kunne være lidt sjovt at se, hvordan ens progression med et projekt tager sig ud. Håber det giver mening. mvh. Ea-katrine (diskussion) 14. okt 2017, 10:53 (CEST)

Verbatim og punktlister[redigér | redigér wikikode]

Hvordan bruger jeg verbatim sammen med punktopstilling F.eks.

 • Betinget kode:
  • Brug af if (Hvis)
if(test == true) { bla bla bla }
  • Brug af ? operator
var p = test == true ? 17 : 2

Brugen af verbatim bryder punktopstillingen, men hvis jeg sætter ** foran blive det ikke verbatim. --Honymand (diskussion) 30. nov 2017, 15:00 (CET)

@Honymand: Måske du skulle præcisere, hvad du mener. Især med ordet verbatim, efter min ordbog betyder det ordret, ord for ord. --Madglad (diskussion) 1. dec 2017, 14:46 (CET)
@Madglad: Det fremgår vel lidt af eksemplet. Men altså ikke kun ord for ord, også tegn for tegn uformateret og ufortolket. Som i de 2 linjer programkode. --Honymand (diskussion) 1. dec 2017, 21:21 (CET)
@Honymand: Måske har jeg forstået hvad du vil opnå nu. Er det dette:

 • Betinget kode:
  • Brug af if (Hvis)
if(test == true) { bla bla bla }
 • Brug af ? operator
var p = test == true ? 17 : 2

-- Madglad (diskussion) 2. dec 2017, 00:13 (CET)
@Madglad: Ikke helt. Jeg ville gerne have indrykningen til at følge med. Desuden er der et andet problem, som man dog ikke ser i mit oprindelige eksempel - men hvis man nu satte numre på i stedet for så fremgår det. Det går galt i begge tilfælde...

 1. Betinget kode: (Svar til mit oprindelige eksempel, men med # og ## i stedet for * og **)
  1. Brug af if (Hvis)
if(test == true) { bla bla bla }
  1. Brug af ? operator
var p = test == true ? 17 : 2

 1. Betinget kode: (Som i dit forslag, her er den anden ## erstattet med :#)
  1. Brug af if (Hvis)
if(test == true) { bla bla bla }
 1. Brug af ? operator
var p = test == true ? 17 : 2

Problemet fremgår i øvrigt meget tydeligt, hvis jeg nu indrykkede f.eks. punkterne så det matchede med indrykningen i denne diskussion. Det ville man jo normalt gøre...

 • Betinget kode:
  • Brug af if (Hvis)
if(test == true) { bla bla bla }
 • Brug af ? operator
var p = test == true ? 17 : 2

Selv uden at ty til lnummerering ser det ikke godt ud og er her faktisk ret vanskeligt at læse.
--Honymand (diskussion) 2. dec 2017, 10:26 (CET)

OK, her er et plat løsning - den virker, men er sgu ikke for køn

 1. Betinget kode: (Som i dit forslag, her er den anden ## erstattet med :#)
  1. Brug af if (Hvis)
   if(test == true) { bla bla bla }
   
  2. Brug af ? operator
   var p = test == true ? 17 : 2
   

Simplere forslag modtages gerne... --Honymand (diskussion) 15. dec 2017, 15:15 (CET)

Hvordan takker man en anden bruger[redigér | redigér wikikode]

Hejsa jeg har lige modtaget et tak for en anden bruger (og tak for det) men kan ikke selv finde ud af hvordan jeg kan takke andre. Jeg syntes jeg har set et tak link et sted før men kan ikke finde det igen nu. På forhånd tak for hjælpen. --HilgeJohan (diskussion) 17. jan 2018, 16:50 (CET)

Prøv "Se historik" -- Mvh PHansen (diskussion) 17. jan 2018, 16:54 (CET)
Mange tak for det --HilgeJohan (diskussion) 17. jan 2018, 17:23 (CET)
OK, jeg ser det virkede. -- Mvh PHansen (diskussion) 17. jan 2018, 17:27 (CET)

Rettelse[redigér | redigér wikikode]

Jeg har forgæves forsøgt at rette på min stedfar MAX BRÜEL side herinde.

Max Brüel var gift med min mor Elsebeth Brüel fra 1966 og indtil sin død i 1995 Han boede i Algarve Portugal fra 1983 og indtil sin død i 1995.

Kan I være venlig at rette det på hans side så min mor også fremgår som hans kone hvad hun var i 29 år. Venlig hilsen fra Puk Brüel. (skrev 85.241.50.232 (diskussion • bidrag) 16. februar 2018 15:52 (CET). Husk at signere dine indlæg.)

Infoboksen med ægtefælleinfo hentes fra Wikidata, og det er også der infoen bedst indsættes, helst med en kilde på. -- Mvh. Vrenak (diskussion) 16. feb 2018, 16:01 (CET)
Yes check.svg Gjort Jeg har sat det ind. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 16. feb 2018, 21:15 (CET)

Hjælp fra bureauer?[redigér | redigér wikikode]

Findes der bureauer, som mod en større (eller mindre!) betaling kan hjælpe med at lægge tekst op på tysk og engelsk?(skrev FirstAED Langeland (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hejsa Bruger:FirstAED Langeland. Mener du en artikel om Jer på den tyske og engelske Wikipedia? I så fald, så gør der det, men vær obs på at det er spild af penge. Den slags bureauer bliver jævnligt opdaget, deres brugere blokeret og artiklerne slettet.
Det er imod Wikipedias retningslinier at redigere mod betaling og at skrive om sig selv. Mvh KnudW (diskussion) 27. feb 2018, 16:01 (CET)