Hjælp:Nybegynderforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Internet-talk-error.svg Internet-group-help-faq.svg Preferences-system.svg Postr.svg
Landsbybrønden Nybegynderforummet Teknisk forum Opslagstavlen

Velkommen  Guide  Snydeskema  Hjælp  Ofte stillede spørgsmål  Øvrige spørgsmål  Ordliste  Mentorprogrammet  Nybegynderforum  Teknisk forum  Opslagstavle

Genvej:
WP:NYB

Nybegynderforum

Velkommen nybegyndere og andre forundrede brugere!

Hvis du har et spørgsmål om hvordan hele Wikipedia virker, kan du skrive det herunder. Lige så snart en behjælpelig sjæl ser spørgsmålet vil det blive besvaret, og det kan gå ret hurtigt i de mest aktive perioder af døgnet. Du kan også kontakte en af mentorerne eller stille spørgsmål på chat-kanalen.

For spørgsmål om billeder se Hjælp:Upload og Hjælp:Valg af billedlicens.

For tidligere stillede spørgsmål se Arkiv 1, Arkiv 2, Arkiv 3, Arkiv 4, Arkiv 5, Arkiv 6, Arkiv 7, Arkiv 8, Arkiv 9 og Arkiv 10.

Hvordan laver man et indlæg?[redigér | redigér wikikode]

Hej! Jeg sad og tænkte over, hvordan man mon lavede et nyt indlæg? --Forundret bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)

Øverst på siden er der en blå knap med teksten "Opret et nyt emne", hvis du trykker på den bliver du ført til en side hvor du kan skrive dit indlæg. Når du er færdig med at skrive indlægget skal du blot trykke "Offentliggør ændringer". Hvis du vil skrive et indlæg i en diskussion der allerede er oprettet skal du trykke på [rediger] ud for emnets overskrift (eller på blyants-ikonet hvis du redigerer på din mobiltelefon) og følge samme fremgangsmåde. --Hjælpsom bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)
Ah, tusind tak! Det er smart..--Forundret bruger 31. dec 2017, 16:44 (CET)

Retningslinjer for aktive danske politikere[redigér | redigér wikikode]

Jeg har lige oprettet mig som bruger, og vil gerne lave nogle opslag om aktive danske politikere. Men findes der retningslinjer for, hvornår en dansk politiker er relevant nok til at få et opslag? Det ser ud til at alle folketingsmedlemmer naturligt tages med, men hvad med opstillingsberettigede kandidater (udpeget af partiforeninger i opstillingsberettigede partier)? Eller hvad med regionsrådsmedlemmer, eller kommunalbestyrelsesmedlemmer for den sags skyld? Her skal man måske have gjort sig bemærket på anden vis for at fortjene omtale (det kunne godt se sådan ud)? Borgmestre kommer vel naturligt med, men hvad med f.eks. viceborgmestre? Jeg har fundet denne fine skabelon Wikipedia:Landsbybrønden/Politikere og sager#Et forslag til hvordan en artikel om en politiker bør se ud (fulgt af en lang, spændende diskussion), og det lader da også til at den for det meste følges. Men stadig spørgsmålet: er der fastlagte retningslinjer for hvornår en politiker/kandidat er berettiget til at få sin egen Wikipedia-artikel? V.H. Niels (skrev NiChNi1968 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Her er lidt til indledning : Wikipedia:Kriterier_for_biografier#I_dansk_politik
Andre må uddybe -- PHansen (diskussion) 31. jul 2019, 08:05 (CEST)

Mange tak, den havde jeg ikke fundet ved egen hjælp. Det er jo en ret klar afgrænsning - der dog må ses som en minimums-liste(?) NiChNi1968 (diskussion) 31. jul 2019, 23:27 (CEST) Her skulle stå min signatur.. men den skal vist lige designes først. V.H NiChNi1968.

For en ordens skyld: Afgrænsningen går på, at hvis en politiker opfylder et eller flere af de nævnte krav, er han/hun automatisk notabel, og der er ingen, der kan anfægte en artikel om vedkommende. Derudover kan andre, der ikke opfylder kravene, også accepteres, hvis der er andre forhold, der taler for, fx en karriere i erhvervslivet etc. En person son Joachim B. Olsen var naturligvis notabel, inden han blev valgt pga. sin sportskarriere. Men det er lidt en gråzone, og der kan i nogle tilfælde opstå diskussioner her.
Jeg har et relateret forslag: Et hav af biografier for menige folketingsmedlemmer, måske især tidligere, er skrevet i en slags telegramstil og ofte ikke opdateret. Det ville være rigtig dejligt at få dem gjort mere læsevenlige. Se fx Anita Knakkergaard og sammenlign med fx Karen Ellemann.
Det er under alle omstændigheder rigtig dejligt, at du har lyst til bidrage til området. Og husk, at det er vigtigt at angive kilder til informationerne - her kan man ofte finde udmærkede kilder i massemedier som aviser. God arbejdslyst. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 1. aug 2019, 09:57 (CEST)

Flytning af side (fejlstavet titel)[redigér | redigér wikikode]

Hej

Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvordan man anmoder om flytning af en artikel/side på helt officiel vis, men jeg kan simpelthen ikke overskue det. Er der en trænet bruger, der vil gøre det for mig? Det drejer sig om siden "Warehouse 9" - det sted, den handler om, hedder "Warehouse9", dvs. uden mellemrum, så titlen bør rettes.

Wikipedia-siden: https://da.wikipedia.org/wiki/Warehouse_9

Dokumentation for korrekt stavning (stedets egen hjemmeside): http://www.warehouse9.dk/

Der er for øvrigt samme fejl (ukorrekt mellemrum) i Wiki-artiklens links til stedets hjemmeside (i infoboksen og under "Eksterne henvisninger"). Jeg ved ikke, hvad man gør ved dét...?

En anden ting: Der er en advarsel på siden, om at der mangler kildehenvisninger, og at artiklen derfor kan blive slettet. Hvilke kildehenvisninger skulle det være? Der er som sagt allerede linket til stedets egen hjemmeside.

På forhånd tak. :)

Vh Maja Lange

Nu har jeg flyttet siden.
- Sarrus (db) d. 8. aug 2019, 13:33 (CEST)
Hej Maja. Det drejer sig om kildehenvisninger til sekundære eller tertiære kilder - derfor ikke kilder til Warehouse9s egen hjemmeside. Findes det nævnt i eksempelvis aviser, magasiner, troværdige hjemmesider eller andet, vil det være brugbart. Håber det giver mening. mvh Tøndemageren (diskussion) 8. aug 2019, 13:53 (CEST)
Mange tak, begge to. Jeg må prøve at se, om jeg kan finde ud af at sætte nogle links ind. Vh Maja (skrev MajaLange (diskussion • bidrag) 8. aug 2019, 20:18. Husk at signere dine indlæg.) ... Nu har jeg sat en række links ind, bl.a. til artikler fra Politiken, JyllandsPosten og Berlingske, og der er nu i alt 18 referencer, men advarslen om for få referencer er der stadig. Hvordan kan det være? Er det, fordi referencerne skal tjekkes af en moderator (eller hvad det nu hedder)? Jeg har et andet "problem" med Warehouse9-siden - der er nemlig også en "selvbiografi"-advarsel. Jeg er ikke selv involveret i Warehouse9 og ville ikke kunne drage nogen personlig fordel af at promovere det. Men jeg kender stedet godt og kan stå inde for artiklens (i øvrigt ret neutrale) indhold, så jeg vil gerne sige god for den. Kan jeg gøre det, så siden bliver anerkendt som fuldt gyldig, og i så fald hvordan? På forhand tak igen. (skrev MajaLange (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Skabeloner sættes ind manuelt - og fjernes igen manuelt. Det er dog en god idé at lade en anden (gerne erfaren) bruger komme forbi siden og tjekke op på den. Jeg ved ikke om jeg får tid til det, men jeg ved at Arne som regel gerne vil hjælpe til, så måske han vil tjekke op på det. Jeg når det i hvert fald ikke lige nu - vil dog ikke afvise jeg når det senere. Derudover, så kan jeg fornemme på KnudW at en anden skribent på artiklen er tilknyttet dertil, så er formentligt derfor {{tæt på}}-skabelonen står der. Du skal ikke lægge så meget i det lige nu :) Btw, når du afslutter et indlæg på en diskussionsside som her, så må du meget gerne skrive fire tilder (~~~~) - så sætter du nemlig signatur bagefter, hvilket gør andre brugere kan se hvem der har skrevet pågældende kommentar :) mvh Tøndemageren (diskussion) 9. aug 2019, 07:44 (CEST)
@MajaLange: Kan se Madglad har været forbi artiklen nu, så der er rettet lidt. Der er stadig nogle problemer - eksempelvis må du meget gerne se om du kan skabe nogle afsnit i artiklen, sådan at vi får en kort indledning, og derefter nogle emner. En overskrift kunne eksempelvis være == Festivaler på Warehouse9 ==. Derudover har jeg lavet en rettelse af referencerne i første afsnit af artiklen. Der må du også meget gerne rette resten til efter sammen skabelon (jeg har brugt {{cite web}}). Håber hjælpen kan bruges :) mvh Tøndemageren (diskussion) 9. aug 2019, 09:37 (CEST)
Tusind tak til alle involverede. :) Nu fandt jeg ud af at gå direkte ind i koden, og så blev det meget nemmere at lave ordentlige links (omend jeg ikke kan finde ud af, hvad jeg skal gøre ved ét af dem, fordi den side indeholder mere end én artikel om Warehouse9, og så ved jeg søreme ikke med titelangivelsen). Ser referencerne fornuftige ud nu? ... Mht. det med afsnit og overskrifter kan jeg ikke finde ud af at gøre det, så det ikke kommer til at virke lidt klodset eller fjollet, fordi hele artiklen er så kort. (Hvad skal jeg gøre for at indlejre mine indlæg her under de indlæg, de er svar på - altså rykke dem en tak mod højre?) MajaLange (diskussion) 9. aug 2019, 15:30 (CEST)
Referencerne ser rigtigt fine ud Maja. Du laver indryk ved at sætte ":" som det første i en ny linje. Jo flere ":", jo større indryk. Jeg har indsat overskrifterne nu. mvh Tøndemageren (diskussion) 9. aug 2019, 16:40 (CEST)

Tak igen-igen! :) Jeg er rigtig, rigtig glad for hjælpen og inputtet. Nu ved jeg så bare ikke, hvad jeg gør med referencen til den side, der har flere artikler om W9? Er der nogen, der har en idé om, hvad jeg kan gøre i det tilfælde?

Help with translation[redigér | redigér wikikode]

Hi and sorry for using English and if it's a wrong place to ask. Could anyone help me to translate the task (written with old letters) under this maze: Fil:Labyrinth1893.gif ? --Neolexx (diskussion) 10. aug 2019, 16:40 (CEST)

Dansk: "Hvem kan naa ind i Labyrinthen og ud igjen, uden at gaa Vejen mere end de nødvendige to Gange?"
Google: "Who can reach into the Labyrinth and out again, without going the way more than the necessary two times?"
-- PHansen (diskussion) 10. aug 2019, 17:07 (CEST)
Tussen takk! (jeg snakker litt norsk) I just don't understand exactly "without going the way more than the necessary two times" Does it mean that the way inside and the way outside need to be different? --Neolexx (diskussion) 10. aug 2019, 17:14 (CEST)
Having only a single entrance and exit, makes it kind of hard for the path not to be overlapping. The "necessary two times" would apply only if you turn northeast, thus solving the labyrinth. If one instead turns south when trying to exit, one would run into a dead end and a third attempt. If it's meant less meta, the word "Gange" being capitalized (abandoned in 1948) isn't the verb and should probably be translated meaning "paths" in this case or somesuch.TherasTaneel (diskussion) 10. aug 2019, 17:51 (CEST)
Thank you again! I guess I got it. --Neolexx (diskussion) 10. aug 2019, 17:59 (CEST) (the whole question was for our w:ru:Лабиринт - thinking to replace the introductory image with a free one yet not self-made).

Flytte arkiveret diskussion til aktuel brugerside[redigér | redigér wikikode]

Jeg ønsker at genoptage en arkiveret diskussion omkring et bidrag. Det fremgår, at hvis man ønsker at genoptage en diskussion, så skal den flyttes til brugersiden. Jeg ved imidlertid ikke, hvordan man gør det. Er der nogen, der kan hjælpe mig med det? Jeg har allerede skrevet mit indlæg under den arkiverede diskussion og mangler bare at flytte selve diskussionen.RODAPA (diskussion) 17. aug 2019, 17:43 (CEST)RODAPA

RODAPA: Du skal blot markere indholdet af diskussionen (inklusiv overskriften) og klippe det fra arkivet og indsætte på diskussionssiden. Der er ikke en "flyttefunktion" til enkelte diskussioner, som der er til sideflytninger. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 17. aug 2019, 23:31 (CEST)
@RODAPA: Der er visse diskussionssider, fx Landsbybrønden, der fungerer anderledes. Hvilken diskussion drejer det sig om? /Madglad (diskussion) 18. aug 2019, 05:22 (CEST)
Diskussionen er nu hentet frem igen fra Brugerdiskussion:KnudW/Arkiv 48 til Brugerdiskussion:KnudW. Måske skal den et andet sted hen, jeg har udelukkendeforetaget kopieringen, ikke læst tråden. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. aug 2019, 07:31 (CEST)

Omdirigering[redigér | redigér wikikode]

Hvordan omdirigerer man en side til en anden.

Carl A.M 15. sep 2019, 17:44 (CEST)

Ved at skrive "#REDIRECT [[Målside]]" som det eneste på siden. Koden ligger under skrivefeltet.
- Sarrus (db) d. 15. sep 2019, 17:55 (CEST)
Tusinde tak Sarrus

Miki Pau Otkjær. - gretathunberg.jpg gretathunberg1.jpg[redigér | redigér wikikode]

Two fotos of a mural in denmark by Miki Pau Otkjær have been listed for deletion on commons for no FoP for 2D artwork in denmark. However deletion could be avoided if the artist Miki Pau OtkjæR sends a permission to OTRS. Maybe a danish user can contact the artist and ask him to send apermision to OTRS? --C.Suthorn (diskussion) 24. sep 2019, 08:04 (CEST)

Sletningsforslag[redigér | redigér wikikode]

Hvordan opretter jeg et sletningsforslag på WP:SLET hvis siden allerede har været nomineret én gang? —Biscuit-in-Chief :-) (Tal pænt • Bidrag) 6. okt 2019, 13:51 (CEST)

Gå ind på det oprindelige sletningsforslag, lav en ny sektion under en passende overskrift, f.eks. "Nyt forslag", "2. forslag" etc., indsæt diskussionen på WP:SDBS som du ville hvis du selv havde oprettet den. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 6. okt 2019, 13:56 (CEST)
Ah, det gi'r god mening. —Biscuit-in-Chief :-) (Tal pænt • Bidrag) 6. okt 2019, 14:01 (CEST)

Vudering[redigér | redigér wikikode]

Hvordan vuderer jeg en artikel. (Denne usignerede kommentar er skrevet af Carl6087 (diskussion • bidrag) 7. okt 2019, 19:59‎)

Jeg er lidt i tvivl, om hvad du mener. Hvis du går ind på en artikel og ændrer på den, foretager du jo i bund og grund en vurdering, nemlig at du kan gøre den bedre.
Måske tænker du på dansk Wikipedias generelle vurderingssystem, som du kan se i følgende boks:
Vejen til en fremragende artikel
  1. Hvad artiklen skal indeholde
  2. Start en ny artikel
  3. Udvid artiklen
  4. Få artiklen udnævnt til lovende artikel
  5. Nominer artiklen til god status
  6. Få artiklen udnævnt til god artikel
  7. Få evalueret artiklen
  8. Nominer artiklen til fremragende status
  9. Fremragende artikler
Her kan du under de enkelte punkter se, hvordan en artikel kan blive vurderet fra Lovende, over God til Fremragende. Vi har ikke ret mange artikler, der er Fremragende, så vær opmærksom på, at processen dertil kan være lang og tung. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 7. okt 2019, 23:05 (CEST)
Måske der tænkes på den vurdering der lægges op til i mange af wiki-projekterne? Jeg har dog ikke noget godt svar her.--Honymand (diskussion) 8. okt 2019, 21:05 (CEST)

"manglende kildehenvisning" selvom der er angivet kilder[redigér | redigér wikikode]

Hej

Den her side har jeg lavet nogle ændringer på for flere dage siden, og sat et par henvisninger ind, men siden står stadig som "Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem." https://da.wikipedia.org/wiki/Morgennisserne Kan I hjælpe med hvad der er galt? (Denne usignerede kommentar er skrevet af OscarRishede (diskussion • bidrag) 18. nov 2019, 15:58‎)

Hej Oscar. Det er fint, du har tilføjet nogle kilder til Morgennisserne. Når skiltet ikke er kommet væk, skyldes det sikkert, at der ikke er nogen, der har set din tilføjelse. Alternativt kan det være, at nogen har set den, men vurderet, at der fortsat mangler noget. Kan du evt. være mere specifik med henvisningen til DR Arkiv? Det er jo et ret omfattende arkiv, og henvisningerne skal helst være så præcise som muligt. Spørg bare igen her, hvis der er noget, du er i tvivl om! Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. nov 2019, 19:12 (CET)