Hjælp:Chat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.
Genveje:
WP:IRC
WP:CHAT

For interesserede i online-chat, er det muligt at møde andre danske Wikipedia-brugere via Internet Relay Chat (IRC) netværket Libera. De danske Wikipedia-brugere er på kanalen #wikipedia-da (direkte adgang via din browser).

Bemærk: Chatkanalerne er flyttet fra Freenode til Libera. Se mere på m:IRC/Migrating to Libera Chat (på engelsk).

Hvad kan kanalerne bruges til?[redigér | rediger kildetekst]

Der kan være forskelligt formål med kanalerne og forskellig praksis. Du er normalt velkommen til at søge hjælp på kanalerne, hvis du har et problem eller bare vil høre hvad andre mener. Du kan også blot "hyggesnakke" med andre brugere om Wikipedia, vejret eller noget helt tredje.

Da kanalerne ikke er en officiel del af Wikipedia mv. og da teksten ikke bliver arkiveret og dermed ikke kan forventes at være alle bekendt, er kanalen ikke egnet til at drøfte politikker mv. eller til at finde konsensus for en beslutning. Man er velkommen til at prøve sine idéer af på andre, men inden de gennemføres bør de også præsenteres på Wikipedia, så der kan være en drøftelse der.

Tonen på chatkanaler er ofte mere uformel og teksten bliver som nævnt ikke arkiveret. Du kan derfor roligt stille spørgsmål uden at være bange for, at dit spørgsmål er tilgængeligt for hele verden i al evighed. Det betyder omvendt også, at det normalt ikke er velset at logge eller offentliggøre logs fra chatkanalerne. Der skal være plads til at nybegyndere kan stille "pinlige" spørgsmål eller til at lave sjov uden at frygte, at det bliver offentliggjort.

Da ikke alle kanaler er lige aktive skal du have lidt tålmodighed. Det kan godt tage tid før nogen svarer.

Flere IRC-kanaler er til rådighed for generelle diskussioner på engelsk:

Genvej:
WP:IRC

Der findes også kanaler på andre sprog end engelsk, blandt andre:

På den danske kanal er man velkommen til også at skrive om andre dansksprogede Wikimedia-projekter, og altså ikke kun Wikipedia.

Ønsker man at skrive om Wikimedia Danmark, er der oprettet en særlig kanal:

Der er også en fælles nordisk kanal:

Man er velkommen til at deltage i alle kanaler.

Seneste ændringer[redigér | rediger kildetekst]

Redigeringer i Wikipedias sprogudgaver rapporteres direkte, dette foregår på Wikimedia-netværket (irc.wikimedia.org) i blandt andre:

Derudover er der kanalen #cvn-wp-da (Libera), der i modsætning til de ovennævnte kanaler bortfiltrerer redigeringer, foretaget af hvidlistede brugere og fremhæver redigeringer af sortlistede brugere. Kanalen rapporterer redigeringer foretaget på dansk Wikipedia. Der findes tilsvarende kanaler for andre projekter, en liste kan ses på m:Countervandalism Network/Channels (på engelsk). En dansksproget vejledning kan læses i wikibogen IRC-kursus/cvn-wp-da.

Hvordan man tilslutter sig[redigér | rediger kildetekst]

Man kan enten installere en IRC-klient eller anvende [IRC-netværkes webklient, der kun kræver en moderne webbrowser. Ønsker man ikke at sætte sig ind i et nyt program, eller har man ikke mulighed for at installere programmer på sin computer, kan en webklient anbefales.

Fra tid til anden kan aggressive angreb af spam nødvendiggøre, at kanaler bliver modereret, og at man skal have såkaldt voice-rettighed for at kunne skrive i en kanal. For den danske #wikipedia-da tildeles voice til enhver, der beder om det. Dette vil fremgå at kanalens topic når det er nødvendigt. Skriv en privatbesked til en kanaloperatør (også kaldet op), der så vil sørge for voice-rettigheden (for eksempel Asger).

Webchat hos Kiwi[redigér | rediger kildetekst]

På Kiwi IRC chatside skriver man efter "Nickname:" et selvvalgt alias (fx det samme, som man bruger i Wikipedia) og efter "Channels:" skrives fx #wikipedia-da for at gå til den dansksprogede Wikipedias chatkanal (flere kanaler kan angives), herefter vælges "Connect". Når webprogrammet lidt efter er startet, kan man nederst på skærmen i den lange hvide linje, skrive "hej" eller lignende og trykke på enter-tasten. Beskeden sendes til alle kanalens deltagere. Både ens egne beskeder og de øvrige deltageres vises over indtastningsfeltet med den nyeste besked nederst.

Mibbit[redigér | rediger kildetekst]

I øjeblikket er der ikke adgang til freenode fra Mibbit (se blogindlæg derom hos freenode og hos Mibbit).

IRC-klient[redigér | rediger kildetekst]

De fleste brugere af Mozilla og mIRC kan blot lade deres browser pege på irc://irc.libera.chat/wikipedia-da.

Alt hvad man skal gøre, er at installere en IRC-klient på sin computer. Se artiklen om IRC eller denne oversigt på Wikibooks, for en liste over IRC-klienter eller læs denne wikibog om klienten ChatZilla.

Når man har hentet og installeret en klient, skal følgende trin udføres (de fleste IRC-klienter har en grafisk brugerflade som grænseflade til almindelige kommandoer):

 1. Anvend /server-kommandoen for at forbinde sig til serveren, eksempelvis /server irc://irc.libera.chat
 2. Vælg et alias (nickname) ved at skrive /nick <alias>, eksempelvis /nick NN (brug for eksempel dit brugernavn på Wikipedia). Aliaser kan være op til 16 tegn lange og man kan anvende bogstaver og tal (ingen mellemrum eller symboler).
 3. Tilslut dig kanalen ved at skrive /join #wikipedia-da. IRCs kanaler svarer til chatrooms.
 4. For at få hjælp, skriver man /help. De fleste IRC-kommandoer skal have en foranstillet skråstreg ('/'), kanalnavne skal have et foranstillet nummertegn ('#').
 5. Valgfrit: Man kan registere sit alias hos nickserv-tjenesten. Skriv /msg nickserv register <adgangskode>, eksempelvis /msg nickserv register blabla. Når man senere logger på, skriver du /msg nickserv identify <adgangskode> så nickserv kan identificere dig som ejeren af aliaset. For mere hjælp skrives /msg nickserv help.
 6. Læs din IRC-klients hjælp og vejledning for flere oplysninger.

Hvis dit alias (nickname) på IRC er forskelligt fra dit brugernavn på Wikipedia, kan du skrive det herunder.

På den danske kanal huserer botten ^KaareBot. Den kan omsætte link i [[ ]]-notation til en rigtig URL:

<Dig>      [[Danmark]]
<^KaareBot>   [Danmark] http://da.wikipedia.org/wiki/Danmark

Desuden kan man undersøge hvornår et givet nick sidst har skrevet en besked med kommandoen:

!seennick <nick>.
 • m:IRC/Cloaks - side anmodning om cloak - dvs. din IP-adresse med "wikipedia/brugernavn"

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]