Spring til indhold

Brugerdiskussion:Haumann~dawiki

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, Haumann~dawiki! (Storbritannien English)
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst, som er ment som en hjælp, hvis du vil oprette og redigere artikler. Yderligere oplysninger og inspiration findes i vores fulde velkomst og i punkterne nedenfor.
Wikipedias fem søjler
Wikipedias politikker og normer er baseret på Wikipedias fem søjler.
Retningslinjer
Wikipedias hjælpe- og instruktionssider.
Hjælp:Guide Guide
Tag et skridt ad gangen ved hjælp af dette selv-kursus.
Følg politikkerne & notabilitet
Regler som man bør følge. Herunder er bl.a. kravet om overholdelse af ophavsretten.
Få inspiration fra vores bedste artikler
Skriv artikler, der opfylder vores designmæssige krav.
Mentorprogram
Et program designet til at hjælpe nye og uerfarne brugere.
Hvad Wikipedia ikke er
Ting man skal undgå – herunder partiske artikler og selvbiografier.
Ofte stillede spørgsmål
Svar på ofte stillede spørgsmål.
Sandkassen
Denne side kan bruges til eksperimenter.
Få yderligere hjælp
Stil spørgsmål i Landsbybrønden eller i nybegynderforummet. Besøg gerne hjælpe- og chatkanalen på IRC.

Denne her side er din diskussionsside, hvor du får beskeder fra andre brugere, og hvor du kan besvare spørgsmål fra andre. Hvis du vil skrive en besked til en anden bruger, skal du skrive den på brugerens diskussionsside. Afslut altid dine indlæg på diskussionssider med ~~~~. Du kan også trykke på signérknappen (se billedet). Begge dele underskriver med dit brugernavn og et tidsstempel. Ved at klikke på "Gem side" bliver dit indlæg gemt.

Med venlig hilsen Pugilist 20. dec 2011, 15:28 (CET)

Dine redigeringer[rediger kildetekst]

Hej Haumann. Du har bidraget med disse to redigeringer: denne og denne, hvis indhold er, at det med folkeskoleloven af 1814 blev gjort forbudt at stikke lussinger til eleverne. Det er alment kendt, at lærerne langt op i 1900-tallet kunne stikke de uvorne unger et par på skrinet, og jeg har derfor tilbageført dine redigeringer. Om det konkrete indhold af folkeskoleloven fra 1814 er realiteterne følgende:

Der var ikke én folkeskolelov fra 1814, men derimod to; én for landet og én for købstæderne. København havde herudover sin egen forordning. I begge de to folkeskolelove fra 1814 bestemmes i afsnittet "Om skoledisciplien" følgende:

Alle haarde Straffe-Instrumenter i Skolerne skulle afskaffes, og ingen Mishandling mod Børnene finde Sted. Men naar et Barn begaar nogen Feil, da bør Skolelæreren søge at rette det ved Formaninger; og naar disse ikke frugte, straffes Barnet saaledes, som i Instructionen for Skolelærerne bestemmes. (§ 32, stk. 1 og § 39, stk. 1 i hver af de to love)

Som du ser, er det kun de "hårde" straffeinstrumenter, der forbydes. Spanskrøret blev dog åbenbart ikke opfattet som "hårdt" (selvom der sikkert var mange elever, der var uenige i det!), og folkeskolelovene fra 1814 hindrede ikke at ungerne blev slået med spanskrør indtil 1967, som der allerede står i artiklen om Revselsesret. Det siger næsten sig selv, at hvis lærerne måtte slå med spanskrør i 1967, så er det ikke sandsynligt, at lussinger blev forbudt allerede i 1814.

Tværtimod fremgår det af folkeskolelovene af 1814, at læreren ligefrem var instrueret om at straffe eleverne, når disse begik fejl, hvis "Formaninger ... ikke frugte", d.v.s. straffe udover formaning, hvilket betød tæv. Du kan finde link til tiderens folkeskolelove hér

Det er meget fint, at du bidrager, men det er vigtigt, at dine bidrag kan belægges med kilder. Så hvis du henviser til eksempelvis Folkeskoleloven af 1814, så henvis gerne til en verificerbar kilde, for så vil du selv finde fejlen, alternativt kan andre skribenter let efterprøve oplysningen. Men ellers er det fint, at du er kommet i gang, og jeg håber da at se flere bidrag fra dig. Pugilist 20. dec 2011, 15:28 (CET)

Din konto vil blive omdøbt[rediger kildetekst]

17. mar 2015, 23:38 (CET)

19. apr 2015, 05:28 (CEST)