Brugerdiskussion:Hrglad

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Hrglad!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen PhoenixV 17. apr 2007 kl. 16:06 (CEST)


Ifølge Retskrivningsordbogen, som vi holder os til her på dansk Wikipedia, staves triatlon uden "h". Derfor har jeg gendannet de fleste af dine ændringer. --PhoenixV 17. apr 2007 kl. 16:06 (CEST)


Hej PhoenixV. Håber at du læser dette. Ved ellers ikke lige hvordan jeg skal kontakte dig... Det kan godt ske at Retskrivningsordbogen skriver det uden h, men det er ikke første gang der er stavefejl i Retskrivningsordbogen. Triathlon er en sammensætning af tri (for tre) og athlon (fra græsk for konkurrence) derfor triathlon. Et andet og tungtvejende argument for at skrive det med h, finder du på DTRIF's hjemmeside, Dansk Triathlon Forbund. dvs. sportens eget forbund skriver det med h. Disse 2 argumenter er min begrundelse for at ændre det til h. Hvilket også er ens betydende med at jeg har ændret det tilbage til det korrekte... Triathlon. Men tak for at læse korrektur på resten.. kan tyligt se at jeg er mere van til at arbejde med tal :-) (Skrev Hrglad (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hej Hrglad. Der er pr. definition ikke stavefejl i retskrivningsordbogen, da den er den der fastlægger hvad der er er korrekt og forkert mht. stavning. Du har ret i at der er h i det græske ophav til ordet, men triatlon er et dansk ord (uanset at det har græske rødder). Atletik kommer fra samme græske ord, men her er der næppe nogen der vil putte et h ind.
Mht. til at rette frem og tilbage bør du en anden gang afvente en besked hvis du genindsætter rettelser der allerede har været slettet. Det er fair nok at argumentere for at ændringerne ikke bør slettes, men giv lige modparten tid til at kommentere det inden du annullerer sletningerne. --JGC 18. apr 2007 kl. 00:17 (CEST)

Hej JGC. Vidste ikke at det var definitorisk, at der ikke var fejl i Retstavningsordbogen. Dog er der stadig stave og slå fejl i den. Eksempel: I Retskrivningsordbogen (3. udgave, 2001), er der f.eks. fejl under afbilde. Der står, at man skal sætte -ede på for at få datid. Dette giver ordet afbildeede. Det kan vi vist godt blive enige om er en fejl. Eller definitorisk, alle andre som ikke staver afbildeede, staver forkert, inkl. stavekontrollen i Word 2007 !.

Din analogi med atletik, så hedder forbundet Dansk atletik forbund, og er stavet uden h. Hvis man så drager en parallel til min argumentation. Så er din analogi med til at substituere, mit argument om at man kan bruge den respektive sports forbund, til at fastsætte den korrekte stavemåde for sporten.

Med hensyn til ændringer. Det er da meget godt at der er administratorer på, som holder øje med tingene. Dog antager du at administratorerne er alt vidende. Hvis dette var tilfældet, så behøvede vi andre jo ikke lave ændringer i teksterne. Således bør ”venteperioden” for sletning af rettelser være gældende for alle, inkl. administatorer. Det kunne jo være at den som retter tingene, rent faktisk har ret.

Det eksempel, du nævner på en fejl i RO er jo ikke en fejl. Endelser, der angives, skal tilføjes til imperativ af verberne, hvorefter man får afbildede, som du selv erkender er den rette form. Hvis du vil have noget ændret i RO må du i øvrigt tage den kamp op et andet fora. Vi følger de samme regler for korrekt stavning, som man fx gør ved diktat i folkeskolen og hos alle offentlige myndigheder. Så du kommer ingen vegne her med at argumentere for, at RO er forkert på den.
Hvor har du i øvrigt fået den idé fra, at der skulle være forskel på administratorer og andre brugere? Det har på ingen måde været bragt på banen som argument, så det må vist være at gå efter manden i stedet for bolden. --Heelgrasper 18. apr 2007 kl. 02:00 (CEST)

Kære Heelgraspr. Hvor jeg har den opfattelse at der er forskel på administratorer og andre brugere. Ganske simpelt, som system administrator har man flere rettigheder og muligheder, på det system man administrere, end en almindelig bruger. Så i den henseende, er administratorer mere end almindelige brugere.

Nej jeg går ikke efter manden, som du antyder. Jeg syntes at du skal tage og læse det hele igennem. Jeg resumere: JGC skriver at jeg burde vente med at annullere sletningerne, indtil modparten, her PhoenixV, har haft mulighed for at kommentere det. Det jeg så skriver til JGC, er at den konduite burde gælde begge veje. dvs. i som administratorer, også burde vise den konduite at vente med at lave rettelser, indtil brugeren har haft tid til at kommentere det. Netop med begrundelsen at i jo, som alle andre mennesker, ikke er alt vidende og underlagt samme sandsynlighed for at lave fejl som alle andre mennesker. Således går jeg ikke efter manden. At du har opfattelsen at jeg går efter bolden, må stå for egen regning.


Hej Hrglad. Heelgrasper har allerede svaret mht. RO-fejlen. Jeg vil bare kommentere din analogi til Dansk Atletik Forbund. Retskrivningsordbogen fastsætter ikke særlige regler for egennavne som eksempelvis navnet på en forening. Hvis der kommer en artikel om Dansk Triathlon Forbund, vil det således foreningens egen stavemåde der skal anvendes, uanset om den afviger fra retskrivningsnormen eller ej. Men når det drejer sig om stavemåden for selve ordet triat(h)lon, er det retskrivningsordbogen og ikke forbundet der sætter normen.
Wikipedias politik mht. stavning er (jf stilmanualen) er at følge retskrivningsordbogen. Men der er enkelte undtagelser - eksempelvis står der at hvis "den udenlandske version er den mest brugte i det danske sprog, kan den udenlandske stavemåde bruges". Sammenligner man udbredelsen af de to stavemåder på dansksprogede sider får man triathlon: 133.000 mod triatlon: 25.200, altså ca. 5:1 til fordel for den udenlandske/internationale stavemåde. Ud fra den statestik kan jeg godt støtte en afvigelse fra RO (hvor hovedopslaget dermed bliver triathlon, men inden der udbryder flyttekrig, mener jeg at forslaget bør lægges ud på Diskussion:Triatlon hvor folk så (med Støtter/ Støtter ikke) kan angive om de mener at artiklen skal hedde triathlon.
--JGC 18. apr 2007 kl. 09:22 (CEST)

Hej JGC. Lyder som en god idé. Jeg ved ikke lige hvordan man gør. Har du mulighed og lyst til at oprette den mulighed ?.(Skrev Hrglad (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Jeg har nu oprettet et indlæg på landsbybrønden samt en tilhørende afstemning. Du er desværre ikke selv stemmeberettiget, da du kun har bidraget til én artikel (se Wikipedia:Afstemningsprocedure#Stemmeberettigede), men du er velkommen til at kommentere og argumentere på indlægget i landsbybrønden.
NB: Tag lige et kig på Hjælp:Diskussionssider. Det er noget lettere at læse dine indlæg hvis du følger samme standard som os andre.
--JGC 18. apr 2007 kl. 11:14 (CEST)