Wikipedia:Afstemningsprocedure

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Green check.svg Denne side er en officiel politik for den danske Wikipedia – en bredt accepteret standard, alle brugere skal følge. Du må gerne ændre denne side efterhånden som det bliver nødvendigt, men vær sikker på at det afspejler konsensus. Er du i tvivl, så brug diskussionssiden.
Genvej:
WP:STEM

Den vigtigste kilde til beslutninger på Wikipedia er konsensus. Imidlertid kan de i visse tilfælde være nødvendigt at løse de "gordiske knuder", der kan opstå i diskussioner; dette gøres ved afstemning. Proceduren for disse er angivet nedenfor. Bemærk at afstemninger bør være en sidste udvej, efter at alle forsøg på konsensus eller kompromis er slået fejl.

Forberedelse[redigér wikikode]

Afstemningstema[redigér wikikode]

Afstemningstemaet (som gerne må være et spørgsmål) skal være formuleret således at det er muligt at give en række (altså mindst to) svar på det. Det er praktisk at man opstiller (mindst) to svarmuligheder, når man opretter en afstemning. Der er intet til hinder for at stemmeberettigede i løbet af afstemningen tilføjer andre svarmuligheder, men man skal lade være med at ændre på de svar, som folk allerede har stemt på.

Valgkoordinatorer[redigér wikikode]

Afstemningen styres af en eller flere registrerede brugere. Ønsker man af forskellige grunde ikke at være ansvarlig, for eksempel på grund af habilitetsproblemer, kan man bede en anden bruger være ansvarlig for afstemningen. De(n) ansvarlige bruger(e) annonceres ved afstemningens påbegyndelse.

Opslag[redigér wikikode]

Når afstemningen påbegyndes, annoncerer koordinatoren/-erne dette på de berørte sider og ved Landsbybrønden og opretter et afsnit på Wikipedia:Afstemninger.

Stemmeberettigede[redigér wikikode]

For at have stemmeret, skal man når afstemningen påbegyndes:

  • være registreret som bruger
  • have bidraget til mindst 5 artikler uden at bidraget er blevet fjernet
  • ikke være blokeret

Afstemningen[redigér wikikode]

Afstemningsperiode[redigér wikikode]

Afstemingen løber mindst en uge. Perioden annonceres ved afstemningens påbegyndelse.

Stemmemetode[redigér wikikode]

Hver stemmeberettiget kan stemme på så mange alternativer, han eller hun ønsker - men kun en gang på hvert alternativ. Bemærk at man således kan stemme både for og imod et forslag, men at dette er ækvivalent med at man ikke stemmer.

Stemmeafgivning består i at sætte sin signatur (man skal således ikke alene være stemmeberettiget, man skal også være logget ind) og en evt. kommentar.

Det forslag, som ved afstemningens afslutning har flest stemmer, er vedtaget. Om denne metode, se Approval voting (på den engelsksprogede Wikipedia).

Afslutning[redigér wikikode]

Når afstemningen afsluttes, annoncerer koordinatoren/-erne resultatet ved Landsbybrønden og flytter afstemningsafsnittet fra Wikipedia:Afstemninger til en underside derunder.

Hvis afstemningsresultatet medfører at nogen skal gøre noget, er det koordinatorens/-ernes opgave at sætte dette i værk.