Brugerdiskussion:UffeKousgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gtk-dialog-info.svg   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, UffeKousgaard!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Morten LJ 11. nov 2007, 16:36 (CET)


Linkspam[rediger kildetekst]

Bemærk venligst at Wikipedia ikke skal benyttes som en linksamling, denne redigering er derfor uacceptabel og er blevet fjernet igen. --Morten LJ 11. nov 2007, 16:36 (CET)

Førstehåndsforskning[rediger kildetekst]

Hej Uffe. Et af Wikipedias grundliggende principper er at vi ikke selv laver forskning (se Wikipedia:Ingen førstehåndsforskning). Dine egne opmålinger af fjordlængder for Mariager og Roskilde Fjorde er derfor ikke brugbare. Desuden synes din målemetode at være tvivlsom. Vil man ikke normal måle langs en midterlinje med lige stor afstand til kysten på begge sider, eller måske langs sejlranden hvis som i Mariager Fjords der er store områder med lavt vand hvor man ikke kan sejle? Længdeangivelser i f.eks. udgivne geografibøger på anerkendte forlag eller tilsvarende er at foretrække, og egne målinger efter egne udokumenterede principper kan ikke bruges. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 20. jul 2019, 10:12 (CEST)


P.t. findes der ingen andre troværdige kilder end mine opmålinger, alt andet der linkes til er cirkel-slutninger, du linker til mig, jeg linker til dig og så fremdeles.

At man skulle opmåle langs en midterlinie ville være et mærkeligt princip, hvad hvis denne midterlinie krydser henover en ø i fjorden? En midterlinie kan desuden blive et meget snoet og langt forløb, hvis kysten er stærkt irregulær.

Opmåling langs en eller anden sejlrende er også et sært mål. Hvis f.eks. sejlrenden for Mariagerfjord er for skibe på 5 meter, hvilken længde har en anden fjord så, hvis skibe med den dybde slet ikke kan sejle der? Har fjorden så ingen længde?

Eneste logiske længde er den korteste vej fra bunden af fjorden uden at krydse land på noget tidspunkt. Her kan man så sejle med en kajak eller kano.

Man kan så diskutere om det skal være ved højvande eller lavvande. Hvor præcis en fjord ender og bliver til havet, kan klart også diskuteres.

Så vidt jeg kan se, så er det princippet om sejlrendens længde, som i høj grad er hjemmelavet - sikkert af folk i Mariager Fjords område, som gerne vil sælge fjorden på at være den længste, men det passer bare ikke. Selv Isefjorden er længere med 37 km. Opmålt af mig, men sgu ikke noget jeg vil kalde for forskning.

Jeg vil også gætte på, at når man har opgjort fjordens areal, så har man ikke haft problemer med at inkludere lavtvandede områder i totalen, så hvorfor skulle de ikke kunne bruges, når man finder længden?

Min dokumentation endnu engang: http://www.routeware.dk/fjorde/fjorde.html (Isefjorden får jeg tilføjet ved lejlighed). --(skrev UffeKousgaard (diskussion • bidrag) 20. jul 2019, 14:05‎. Husk at signere dine indlæg.)

Bemærk, jeg siger ikke at du ikke har ret. Det kan godt være tilfældet, men din egen opmåling kan ikke bruges som kilde. Hvis der ikke findes pålidelige kilder om længden af fjorde, kan der ikke stå nogen længder. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 20. jul 2019, 14:48 (CEST)

Kan dette ikke falde ind under (forholdsvis) Wikipedia:Ingen førstehåndsforskning#Simple beregninger? --Hjart (diskussion) 20. jul 2019, 16:08 (CEST)

Der er ikke er en entydig måde at definere en fjords længde på. Er det afstanden i lige linje fra munding til bund, den korteste afstand fra munding til bund som ikke krydser land, den afstand som man skal sejle fra munding til bund eller noget andet? Dette valg er ikke en simpel beregning. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 20. jul 2019, 17:13 (CEST)
Ok, men hvis man sørger for at angive sin opmålingsmetode, så? --Hjart (diskussion) 20. jul 2019, 17:29 (CEST)