Brunsviger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Brunsviger.jpg

Brunsviger er en gærdej som smøres med en remonce (kaldet snav eller snask) lavet af farin, sirup og margarine eller smør. Remoncen hældes på den hævede gærdej og bages øjeblikkeligt.

Brunsviger kan dog forveksles med en kage fra Ringkøbing: kanelkage, som minder meget om brunsviger, men afviger ved at der er tilsat meget kanel i dens remonce.

På grund af ligheden kaldes kanelkagen oftest brunsviger selvom opskriften afviger betragteligt. Brunsviger er specielt kendt på Fyn, hvor den sammen med rundstykker hører søndagsmorgenerne til og udfærdiget som kagemand er den fast bestanddel i børnefødselsdagene.

I Vendsyssel har bagerne ofte smørkager, som er brunsviger bagt i et lille aflangt stykke; også kendt som futsko. Den vendsysselske kagemand er foruden slik pyntet med flødeskum.

Sagn om navnet[redigér | rediger kildetekst]

Brunsviger kommer formentlig fra den tyske by Braunschweig, men sammenhængen er usikker[1].

Der findes et sagn om at den lille by Ravnebjerg på Højfyn havde et teglværk (i drift 1935 - 1968), med ansatte fra Tyskland. Disse medbragte som frokost franskbrød med farin, som blev lagt oven på ovnene og derved "bagt" til en kage. Da ingen vidste hvad kagen skulle kaldes blev den opkaldt efter det sted i Tyskland arbejderne kom fra: Braunschweig.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Brunsviger - spørgsmål og svar fra ordnet.dk på Sproget.dk