Brunsviger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Brunsviger.jpg

Brunsviger er en gærdej som smøres med en remonce (kaldet snav eller snask) lavet af puddersukker og margarine eller smør, sirup og farin. Remoncen hældes på den hævede gærdej og bages øjeblikkeligt.

Brunsviger kan dog forveksles med en kage fra Ringkøbing: kanelkage, som minder meget om brunsviger, men afviger ved at der er tilsat meget kanel i dens remonce.

På grund af ligheden kaldes kanelkagen oftest brunsviger selvom opskriften afviger betragteligt. Brunsviger kommer formentlig fra den tyske by Braunschweig, men sammenhængen er usikker[1]. Brunsviger er specielt kendt på Fyn, hvor den sammen med rundstykker hører søndagsmorgenerne til og udfærdiget som kagemand er den fast bestanddel i børnefødselsdagene, ligesom den er på Sjælland.

I Vendsyssel har bagerne ofte smørkager, som er brunsviger bagt i et lille aflangt stykke; også kendt som futsko. Den vendsysselske kagemand er foruden slik pyntet med flødeskum.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Brunsviger - spørgsmål og svar fra ordnet.dk på Sproget.dk