Rovdyr (orden)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Carnivora)
Rovdyr
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Underrække Vertebrata (Hvirveldyr)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Underklasse Placentalia
(Placentale pattedyr)
Orden Carnivora
Bowdich, 1821
Familier
Hjælp til læsning af taksobokse
Denne artikel omhandler den biologiske orden. For det økologiske begreb (dyr der lever af andre dyr), se Prædation

Rovdyr (latin: Carnivora) er navnet på en orden af hovedsageligt kødædende pattedyr. Det er således dyrenes evolutionære slægtskab (fylogeni), der binder dem sammen og ikke at de lever af kød. Der findes rent planteædende arter i Carnivora, f.eks. pandaen, og mange rent kødædende pattedyr, der ikke hører til i Carnivora, f.eks. spækhugger og spidsmus.

Rovdyr er karakteriseret ved at have veludviklede kløer (typisk 5 på hver fod, aldrig mindre end 4), fremtrædende hjørnetænder og kindtænder. Ofte passer to kindtænder i overkæbe og underkæbe sammen med to skærende kanter, der virker som en saks og er tilpasset til at klippe sener, hud mm. over. Disse tænder, ofte kaldet rovtænder, er mest veludviklede hos kattedyrene.

Systematik[redigér | rediger kildetekst]

Der er ikke enighed om hvordan rovdyrene skal underopdeles. Der er imidlertid bred enighed om to hovedgrupper, de kattelignende rovdyr (Feliformia) og de hundelignende rovdyr (Caniformia). Tidligere har sæler, søløver og hvalrosser væres samlet i en selvstændig orden (Pinnipedia), men der er bred enighed om at de er nært beslægtet med bjørne og mårdyr og er i dag en del af Carnivora.

Blandt de kattelignende rovdyr findes ud over kattefamilien (løve, tiger, los, huskat og mange flere) også hyæner (jordulv, hyæne m.fl.), desmerdyr (genette,palmeruller m.fl.), manguster (surikater m.fl.) og Madagaskarrovdyr, som er en lille gruppe af kattelignende rovdyr, der kun findes på Madagaskar. Desuden findes to små grupper af kattelignende rovdyr med henholdsvis en og to arter: palmemår og linsanger.

Blandt de hundelignede rovdyr findes hundefamilien (tamhund,ulv,ræv, m.fl), bjørne, stinkdyr, halvbjørne (vaskebjørn m.fl.) og mårdyr (husmår,ilder,odder,grævling m.fl). Desuden har rød panda sin egen familie, tæt beslægtet med mårdyrene.

Følgende stamtræ følger Flynn (2005)[1]

   Carnivora   
Feliformia

Palmemår Two-spotted palm civet





LinsangerSpotted linsang



Katterovdyr Wildcat





Desmerdyr African civet




Hyæner Striped hyena




Manguster Banded mongoose



Madagaskarrovdyr Falanouc







   Caniformia   

Hunderovdyr African golden wolf



   

Bjørne Asiatic black bear



Sæler
   

Ægte sæler Common seal



   

Øresæler California sea lion



Hvalros Pacific walrus





   

Rød panda Red panda



   

Stinkdyr Striped skunk



   

Halvbjørne Common raccoon



Mårdyr European polecat









Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Flynn, J. J.; Finarelli, J. A.; Zehr, S.; Hsu, J.; Nedbal, M. A. (April 2005). "Molecular phylogeny of the Carnivora (Mammalia): Assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships". Systematic Biology. 54 (2): 317–37. doi:10.1080/10635150590923326. PMID 16012099.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]