Cembrit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Cembrit
Cembrit domicil.jpg
Virksomhedsinformation
Branche Byggeindustri
Grundlagt 1927
Produkter Alle produkter er i fibercement: Facadeplader, planker, bølgeplader og byggeplader.
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 58711713 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/58711713 Rediger på Wikidata

Cembrit er en af de største europæiske producenter af byggematerialer til tag og facade i fibercement, også til beklædning af indvendige vægge og vindspærreplader til bygningskonstruktioner.

Byggematerialer i fibercement har et begrænset behov for vedligeholdelse, høj slidstyrke og en konkurrencedygtig pris.

Cembrit har sine rødder i Danmark og har siden 1927 udviklet nye produkter og forædlet fibercementen til både nybygnings- og renoveringsprojekter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1910 bestilte den russiske zar tre anlæg til produktion af fibercement hos FLSmidth & Co. Den russiske revolution brød ud i 1917, før udstyret var afsendt. Et af de pakkede anlæg lå på lager hos FLSmidth & Co. i 13 år, før selskabet besluttede at starte eget datterselskab til produktion af fibercementprodukter. Dansk Eternit-fabrik i Aalborg startede produktionen i 1927.

I 1938 blev navnet "Cembrit" varemærke for selskabets eksportaktiviteter. Det stammer fra Cimbri, kimbrerne en stamme fra Himmerland, som omkring 100 f.Kr. nåede Italien og erobrede store dele af Europa.

Indtil 1980'erne voksede Dansk Eternit-fabrik gennem opkøb af andre fibercementfabrikker og distributører. Navnet blev ændret fra Dansk Eternit til Cembrit i 2008 og har i dag datterselskaber i 20 lande. Hovedsædet ligger stadig i Aalborg.

I 2014 blev Cembrit opkøbt af den svenske kapitalfond Solix Group AB. Solix indledte en vækststrategi for Cembrit baseret på nye produkter og services samt omfattende investeringer i optimering af fabrikker, innovation og udvikling. Cembrit beskæftiger omkring 1500 over hele verden.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Produktionen af fibercementprodukter foregår på moderne faciliteter i Finland, Tjekkiet, Polen og Ungarn.

Fibercement[redigér | redigér wikikode]

Fibercement er et særligt robust og vejrbestandigt byggemateriale, der passer til alle typer facade­beklædning, byggeplader og tagbeklædning. Kombinationen af plast (PVA) fibre, cellulosefibre og cement skaber et let, holdbart, ikke-brændbart byggemateriale.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.