Château de Versailles

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Château de Versailles
Slottet og parken
Land Frankrig Frankrig
Type Kultur
Sted Chartres
Kriterium i, ii, vi
Reference 83
Region Europa
Indskrevet 1979
Oversigtskort

Château de Versailles er et slot i byen Versailles ca. 25 km fra Paris.

Til navnet knytter sig en række historiske begivenheder: Ludvig 14.s hof, den franske revolution, proklameringen af det tyske kejserrige i 1871 under Den fransk-preussiske krig og Versaillestraktaten efter Første Verdenskrig.

Kong Wilhelm I af Preussen krones til kejser af det tyske rige i Spejlsalen i Versailles 1871. I midten af billedet (i hvidt) fyrst Otto von Bismarck.

Under Ludvig 14. fremstod slottets have som meget stor og pompøs, helt i tråd med barokkens forestilling om at kontrollere naturen. Slottet (og haven) er symbol og manifestation på enevældens centraliserede magt. Havegangene ved Versailles peger alle mod kongens soveværelse.[kilde mangler]

Galerie des Batailles er en stor sal i sydfløjen, den såkaldte "Fyrstefløj", hvor 33 store vægmalerier skifter med 82 buster af kendte generaler.

Slottet i dag[redigér | rediger kildetekst]

Fontæne i det symmetriske parkanlæg

Slottet er Frankrigs næst mest besøgte museum (2011) og blandt landets ti bedst besøgte turistattraktioner med et besøgstal på omkring fem millioner hvert år.[1][2] Slottet og haveanlægget kom på UNESCOs liste over verdensarven i 1979. Slottet, som er på 6,32 ha, er med sine udsmykninger og sin park på 815 hektar med syv kunstige damme og en række fontæner, et enestående monument over barokken i Frankrig. Store dele af slottet er åbent for publikum, og det gælder også parken

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ «The Louvre attracts record visitor numbers», The Telegraph 2. januar 2012
  2. ^ «Palace of Versailles facts» Arkiveret 22. december 2015 hos Wayback Machine, Paris Digest.
FranskSpire
Denne artikel om et fransk bygningsværk og/eller en fransk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed