Charles Manson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Charles Manson
Charles-mansonbookingphoto.jpg
Personlig information
Pseudonym Charles Milles Maddox
Født Charles Milles Manson
12. november 1934(1934-11-12)
Cincinnati, Ohio, USA
Død 19. november 2017 (83 år)
BakersfieldRediger på Wikidata
Kriminalitet
Straf Dødsdømt, senere omstødt til livsvarigt fængsel med mulighed for prøveløsladelse efter 2012
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Charles Milles Manson (født 12. november 1934 som Charles Milles Maddox, død 19. november 2017[1]) var en amerikansk kriminel og kultleder, der – med sin skare i "The Manson Family" – bl.a. beordrede mordene på Roman Polanskis gravide kone Sharon Tate og tre andre i 1969.

Han blev i 1971 idømt livsvarigt fængsel for disse mord, og var ved sin død indsat i Corcoran State Prison i Californien. Han fik afslag på 12 ansøgninger om prøveløsladelse. Manson fastholdt altid, at han ikke var involveret i mordene.

Inden sin livstidsdom var han ven med adskillige musikere bl.a Dennis Wilson fra the Beach Boys. Han fik ligeledes selv udgivet flere album.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Manson var søn af den ugifte Kathleen Maddox og født på Cincinnati General Hospital i byen Cincinnati i Ohio. Hans mor gav ham først navnet ”no name Maddox,”, men tre uger efter sin fødsel fik han navnet Charles Milles Maddox. Manson var ikke satanist, men han så sig selv som Gud, Jesus og Satan i en og samme person.[kilde mangler]

Mansons opvækst var præget af moderens druk og fængselsophold. I 1939 blev han anbragt hos sin onkel og tante, mens hans mor afsonede en dom sammen med sin bror for et røveri mod en servicestation i West Virginia. I 1942 blev Manson igen forenet med sin mor, hvorefter de i en periode boede på forskellige hotelværelser. I 1947 forsøgte Kathleen Maddox at sende sin søn på børnehjem, men alle steder var optaget og han blev af retten anbragt på Gibault Drengeskole i Terre Haute, Indiana. Efter ti måneder på drengeskolen flygtede han og opsøgte sin mor, der afviste ham.

De første lovovertrædelser[redigér | redigér wikikode]

Med pengene fra et røveri mod en købmandsforretning havde Manson penge nok til at kunne leje et værelse. En række røverier af andre forretninger, hvor han bl.a. stjal en cykel, endte dog med at han blev pågrebet og anbragt på et ungdomscenter i Indianapolis. Han formåede at flygte efter én dag, hvilket førte til anbringelse i Boys Town, hvorfra han i selskab med en anden dreng flygtede efter fire dage. Parret begik to væbnede røverier på vej hjem til den anden drengs onkel. Anholdt efter endnu et røveri mod en købmandsforretning, blev Manson i en alder af 13 år sendt på drengeskole i Indiana, hvor han senere påstod at være blevet udnyttet seksuelt og brutaliseret. Efter flere mislykkede forsøg lykkedes det ham og to andre drenge at flygte i 1951. I Utah blev drengene pågrebet i stjålne biler på vej til Californien efter utallige røverier på tankstationer på den tilbagelagte strækning. Sigtet for at køre en stjålet bil over grænsen, blev Manson sendt til Washington D.C.’s nationale træningsskole for drenge. På trods af fire års indskoling og en IQ på 121[2] (ved en tidligere lejlighed målt til en normal IQ på 109)[2] var Manson uden udannelse og antisocial.

Første fængsling[redigér | redigér wikikode]

I 1954 flyttede Manson igen ind ved sin mor i West Virginia. I januar 1955 giftede han sig med Rosalie Jean Willis. Omkring oktober, cirka tre måneder efter, ankom han og hans gravide kone til Los Angeles i en bil han havde stjålet i Ohio. Manson blev igen sigtet for at bringe en stjålet bil fra stat til stat. Efter en psykisk evaluering fik han en prøvetid på fem år. Da han senere ikke dukkede op til en høring i Los Angeles om en sigtelse for et lignende forhold i Florida fik han en fængselsdom i marts 1956. Hans betingede dom blev genoptaget og endte ud i tre år bag tremmer på Terminal Island, Californien.

Charles Manson Jr., Mansons søn med Rosalie, blev født mens Manson sad i fængsel. Gennem det første år fik Manson jævnligt besøg af både sin hustru og mor, der nu boede sammen i Los Angeles. Men i 1957 ophørte Rosalies besøg og moderen kunne meddele ham at Rosalie havde fundet en anden mand med hvem hun var flyttet sammen med.

Pågrebet i et forsøg på at flygte mindre end to uger før høringen for prøveløsladelse, blev Manson idømt endnu en betinget dom. Prøveløsladelsen blev afvist.

Anden fængsling[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Manson modtog i september 1958 sin betingede dom, samtidig med, at Rosalie modtog en anmodning om skilsmisse. I november var han alfons for en 16-årig pige og modtog samtidig ekstra støtte fra en pige med velhavende forældre.

I september 1959 modtog han en 10-årig betinget dom, for at have forsøgt at hæve en forfalsket U.S. Treasury Check. Dommens karakter var præget af en ung kvinde, med en tidligere dom for prostitution, der i en tårestrøm fortalte retten, at hende og Manson var forelskede og ville gifte sig, hvis han blev frikendt. Kvinden, hvis navn var Leona, og som prostitueret var kendt under navnet Candy Stevens, giftede sig rent faktisk med Manson inden årets udgang, højst sandsynligt så et vidneudsagn imod ham ikke ville blive krævet af hende.

Efter at have taget den samme kvinde og en anden pige fra Californien med til Mexico i den hensigt at udøve prostitution, blev han stoppet og sigtet for brud på menneskerettighederne.[kilde mangler] Selvom han blev løsladt, mistænkte han efterforskningen for ikke at være tilendebragt. Da han i strid med betingelserne for sin betingede dom forsvandt, blev en arrestordre udstedt, og der blev rejst tiltale for at have ført kvinderne til Mexico i prostitutionsøjemed. Arresteret i juni, hvor en af hans piger blev arresteret for prostitution, returnerede Manson til Los Angeles, for brud på sin betingede dom, blev han dømt til at afsone ti års fængsel. Sigtelsen for brud af menneskerettighederne frafaldt dog senere.

Ved den årlige gennemgang i 1961 oplystes det at Manson betragtedes som en person med en "enorm trang til at tilkalde sig opmærksomhed", en observation der gentoges i september 1964. I mellemtiden i 1963 anmodede Leona om skilsmisse. Her påstod hun at hende og Manson havde fået en søn, Charles Luther.

I juni 1966 blev Manson for anden gang i sit liv overført til Terminal Island, som forberedelse på tidligere løsladelse. Den 21. marts 1967, dagen for hans anden løsladelse, havde han tilbragt mere end halvdelen af sit 32 årige liv i fængsel og andre institutioner. Fængselet var blevet hans hjem, og han anmodede, uden succes, om tilladelse til at blive.

Oprejsning af familien[redigér | redigér wikikode]

På løsladelsesdagen anmodede Manson om at flytte til San Francisco, og fik tilladelse. Med lidt hjælp fra fængselsbekendtskaber fik han opstøvet en lejlighed i Berkeley. I fængslet havde han lært at spille elguitar af 1930'ernes bankrøver Alvin Karpis. Han overlevede ved hovedsageligt at tigge, og kom hurtigt til at kende Mary Brunner, en 23-årig student fra Wisconsin-Madison Universitetet, der arbejdede som assisterende bibliotekar på UC Berkeley. Ikke længe efter at Manson flyttede ind hos Brunner overvandt han hendes modstand og arrangerede at andre kvinder kom og boede hos dem, inden længe delte de Brunners lejlighed med 18 andre kvinder.

Manson indsatte hurtigt sig selv som guru i San Franciscos Haigth-Ashbury-distrikt, som i 1967 "Summer of Love" var hippiernes foretrukne kvarter. Fremsættende en filosofi, der inkluderede Scientologi, som han havde studeret i fængslet, havde han pludselig sin første gruppe af tilhængere, de fleste kvinder.

Inden sommeren var over, klemte Manson og otte-ni af hans tilhængere sig ind i en gammel skolebus, som de havde renoveret i hippiestilen, med farvede tæpper og puder i stedet for de mange sæder, som de havde fjernet og kørte nordpå mod Washington, og derefter sydpå mod Los Angeles, Mexico og sydvestkysten, for at returnere til Los Angeles området, hvor de slog sig ned i Topanga Canyon, Malibu og Venice, de vestlige dele af byen og landet.

Wilson og Melcher[redigér | redigér wikikode]

De begivenheder der senere skulle kulminere i mord, fandt sted det sene forår 1968, da Dennis Wilson fra The Beach Boys, samlede to tomlende Manson piger op og tog dem til sit Pacific Palisades hus et par timer. På vej hjem den næste morgen fra nogle natindspilninger, blev Wilson modtaget i sin egen indkørsel af selveste Manson, der dukkede op inde fra huset. Yderst utilpas spurgte Wilson den fremmede, om han havde i sinde at gøre ham skade. Manson forsikrede, at han på ingen måde havde sådanne intensioner og begyndte at kysse Wilsons fødder.

Inde i huset ventede der Wilson endnu en overraskelse i form af 12 fremmede, heraf de fleste piger. Over de næste fem måneder, hvor antallet af medlemmer fordobledes, kostede familien, der havde gjort sig selv til en del af Wilsons husholdning, cirka $100.000. Dette inkluderede en stor medicinregning for helbredelse af gonoré. Wilson betalte for Studietid, til indspilning af sange, skrevet og fremført af Manson, og introducerede Manson for sine bekendtskaber i entertainment-verdenen. Heriblandt Gregg Jakobson, Terry Melcher og Rudi Altobelli, sidstnævnte ejede et hus, som han snart lejede ud til skuespilleren Sharon Tate og hendes mand, Roman Polanski. Jakobson, der var imponeret over hele Manson-pakken, betalte også for at få indspillet Mansons materiale.

Spahn Ranch[redigér | redigér wikikode]

I august 1968, da Wilson og hans manager fjernede Familiens medlemmer fra hans hus, fik Manson arrangeret en base for gruppen på Spahns Movie Ranch, ikke langt fra Topanga Canyon. Lokaliseret nær Chatswoth, havde ranchen tidligere været vært for produceringer af Western film, men blev nu hovedsageligt brugt som forretningssted indenfor hesteridning.

Familiemedlemmerne hjalp til på Ranchen, mens Manson sørgede for at den næsten blinde ejer George Spahn ville lade dem blive. Til det fik han hjælp fra Lynette Fromme, der optrådte som Spahns øjne, og andre piger, der servicerede ham seksuelt. Charles Watson, der havde mødt Manson i Dennis Wilsons hus, tilsluttede sig snart familien. Charles Watson var blot en knægt fra Texas, der havde droppet High-school og havde givet et lift til Wilson. Watsons baggrund blev årsag til hans øgenavn fra George Spahn, "Tex".

Helter Skelter[redigér | redigér wikikode]

I de første dage af november 1968 etablerede Manson familien midlertidigt på to forladte ranches i Death Valley, tilbage på Spahn Ranch, ikke senere end december, besøgte Manson og Watson et gammelt bekendtskab fra Topanga Canyon, der introducerede Beatles nye album "White Album" for dem. Trods sine 29 år og fængsling, da Beatles kom til USA i 1964, var Manson besat af dem. På Mc Neil havde han fortalt de andre medindsatte heriblandt Alvin Karois at han ville overgå gruppen i berømthed. Til familien sagde han at Beatles var "sjælen" og "en del af uendeligheden".

For en tid sagde Manson også at de racemæssige spændinger mellem sorte og hvide var voksende, og at de sorte snart ville rejse sig i protest. Han understregede med Martin Luther King jr.s snigmord, 4. april , 1968. På en kold nytårsaften, forsamledes Manson og familien om et stort bål, hvor Manson forklarede at den sociale tumult han havde forudset også var blevet set af Beatles. Han påstod at "The White Album" var en forudsigelse af netop disse hændelser, dog fremsat i koder. Faktisk fremsatte han at albummet var blevet dedikeret til Familien, der var blevet instrueret i at bevare modet i den kommende katastrofe. I det tidlige januar flygtede familen fra Ørkenens kulde, til et kannarie-gult hus i Canoga Park, tæt på Spahn Ranch. Manson kaldte huset "Yellow Submarine", endnu en Beatles reference. Her forberedte Familien sig på den kommende spådom, som rundt om lejrbålet var blevet døbt "Helter Skelter", efter sangen af samme navn.

Tilfældigt møde med Tate[redigér | redigér wikikode]

Den 23. marts 1969, marcherede Manson, helt uinviteret ind på 10050 Cielo Drive, som han vidste var hjemsted for Terry Melcher. Dette var Rudi Altobellis ejendom, der nu lejedes af Sharon Tate og Roman Polanski. Manson blev mødt af Shahrokh Hatami, fotograf og ven af Tate, der var blevet inviteret for at tage billeder af Tate, før hendes afgang til Rom dagen efter. Han så Manson ud gennem vinduet og gik ud for at spørge hvad han ville. Da Manson fortalte Hatami at han ledte efter en person, hvis navn Hatami ikke genkendte, fortalte Hatami at det nu var Polanskis adresse. Hatami rådede Manson til at kigge ned ad bagpassagen, hvor han mente at der var en gang ned til gæstehuset. Manson gik ned til Gæstehuset, returnerede til huset et par minutter efter, og forlod adressen.

Samme aften vendte Manson tilbage til Gæstehuset, hvor han dristede sig til at bevæge sig igennem den lukkede port. Han talte med Rudi Altobelli, der lige var kommet ud af badet. Selvom Manson spurgte efter Melcher troede Rudi at han var ude efter ham, men Manson fik ham langt om længe overbevist. Altobelli fortalte manson at Melcher var flyttet til Malibu, men løj og sagde at han ikke kendte den nye adresse. Som respons på Mansons spørgsmål, fortalte han at han selv var i entertainment-industrien, selvom at han var sikker på at Manson allerede vidste det. Da Altobelli informerede om at han ville rejse udenlands dagen efter, sagde Manson at han gerne ville snakke med ham når han kom tilbage, Altobelli løj og sagde at han ville være væk i mere end et år. Altobelli udtrykte ønske om at han ikke ville forstyrre hans lejere igen, og Manson forlod ejendommen. Dagen efter da Altobelli og Tate fløj til Rom, spurgte Tate om ham den "Creepy-looking-guy" var kommet tilbage til huset dagen før.

Familiekriminaliteter[redigér | redigér wikikode]

Den 18. maj 1969, besøgte Terry Melcher Spahn Ranch for at lytte til pigernes sang. Melcher arrangerede et senere besøg, hvor en ven medbragte en mobil optager, men han indspillede ikke selv gruppen. I juni bad Manson gruppen om at fortælle de sorte, hvordan de skulle starte "Helter Skelter". Da Manson satte Watson til at skaffe penge til at hjælpe familiens forberedelser til konflikten, bedrog Watson en sort drugdealer ved navn Bernard Lotsapoppa Crowe. Crowe svarede igen med en trussel om at tilintetgøre alle på Spahn Ranch. Den 1. juli 1969 skød Manson Crowe i hans Hollywood-lejlighed.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

USAStub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi