Citronaloysia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Citron-Aloysia)
Gå til: navigation, søg
  Citron-Aloysia ?
Citron-Aloysia (Aloysia citrodora)Foto: Cillas
Citron-Aloysia (Aloysia citrodora)
Foto: Cillas
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Verbenaceae (Jernurt-familien)
Slægt: Aloysia (Aloysia)
Art: A. citrodora
Videnskabeligt artsnavn
Aloysia citrodora
Paláu

Citron-Aloysia (Aloysia citrodora) (tidligere: Citron-Verbena) er en lille løvfældende busk med grene, der ikke altid forvedder helt.

Bladene er modsatstillede og næsten uden stilk. De er lancetformede med langt tilløbende spids og hel eller svagt takket rand. Oversiden er græsgrøn, mens undersiden er smule lysere.

Blomstringen sker i august-september, hvor man kan finde de endestillede klaser selv under danske forhold. De enkelte blomster er 4-tallige og let uregelmæssige med hvide eller meget lyst violette kronblade. Frugterne ses ikke i Danmark, men de er spaltefrugter, der deles i to, nødagtige kerner.

Rodnettet er groft og ret højtliggende.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3,00 x 2,50 m (50 x 40 cm/år) – i Danmark dog oftest væsentligt mindre. Disse mål kan fx anvendes, når arten udplantes.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Arten er udbredt fra det sydøstlige Brasilien over Paraguay og Bolivia til Chile og Argentina. Overalt foretrækker den solåbne eller kun let skyggede voksesteder med en frugtbar og veldrænet jord, der er vedvarende fugtig i sommerperioden.

Indholdsstoffer[redigér | redigér wikikode]

De urteagtige dele af planten indeholder æteriske olier, der giver dem en fin citronagtig duft. Hos denne plante er duften betydeligt mere fremtrædende, end den er hos andre planter, der også har citronduft. Olierne (ca. 1 % af tørstoffet) er sammensat af Aldehydcitral, Neral og Geranial iblandet monoterpener og varianter af disse (Limonen, Carvon, Dipenten, Linalool Nerol og Geraniol).