Claus Clausen (forlægger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Claus Clausen
Født Claus Jørn Clausen
11. juli 1943 (78 år)
Ægtefælle Suzanne Giese (til 1980) Rediger på Wikidata
Børn Ditte Giese
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forlægger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Claus Jørn Clausen (født 11. juli 1943) er en dansk forlægger.

Efter at have læst dansk på universitetet blev Claus Clausen i 1968 ansat på Forlaget Rhodos, hvor han var med til at dreje det i marxistisk retning. Som redaktør udgiv han titler af bl.a. Roland Barthes, Daniel Cohn-Bendit, Michel Foucault, Che Guevara og Karl Marx.

I 1973 var Clausen sammen med sin hustru, Suzanne Giese, medstifter af det ny forlag Tiderne Skifter, som han ledede, mens hun fungerede som redaktør. I 1980 blev parret skilt, og Giese forlod forlaget. Tiderne Skifter blev overtaget af Gyldendal i 1988, men tilbagekøbt af Claus Clausen i 2002.

Forlagets første udgivelse blev Gieses bog Derfor kvindekamp, der handler om kvinders undertrykkelse. Dets anden udgivelse blev den tyske terrororganisation Baader-Meinhof-gruppens politiske manifest, Væbnet kamp i Europa.

I fællesskab med blandt andre Hans-Jørgen Nielsen, Svend Åge Madsen og Ebbe Kløvedal Reich lancerede Claus Clausen tidsskriftet Mak og senere det kulturpolitiske og marxistiske tidsskrift Hug!, der nåede at udkomme i 65 numre fra 1974 til 1997.

Clausen og Giese lancerede også serien "Tryk" med danske debutanter; heriblandt Dan Turèll og Ib Michael. Andre kendte udgivelser fra forlaget er Hans-Jørgen Nielsens Fodboldenglen og Kvinde, kend din krop.

I 2016 solgte Clausen hans livsværk, Tiderne Skifter, til Gyldendal, der senere valgte at nedlægge det og afskedige alle ansatte. [1] I 2019 oprettede Claus Clausen det lille enmands-forlag Epilog[2], som en slags efterskrift til Tiderne Skifter. Her udgiver han en lille håndfuld bøger årligt af forfattere som Geert Mak, Marie Darrieussecq og Sidsel Falsig Pedersen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]