Ebbe Kløvedal Reich

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ebbe Kløvedal Reich
Født Hans Ebbe Reich Nielsen
7. marts 1940
Odense, Danmark
Død 23. april 2005 (65 år)
København, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forfatter
Kendt for Forfatterskab og debattør

Ebbe Kløvedal Reich (født Hans Ebbe Reich Nielsen 7. marts 1940 i Odense, død 23. april 2005 i København) var en dansk forfatter og politisk debattør. Han havde stor indflydelse i den offentlige debat fra sin debut i 1965 til sin død.

Reich engagerede sig i Vietnam-bevægelsen i 1960'erne. Han var fortaler for frigivelsen af hash og deltog den 6. juli 1970 under ungdomsoprøret i hashrygningen på Kulturministeriets trappe i en aktion for fri hash. Blandt andre sammen med Klaus Rifbjerg, Niels Skousen, Charlotte Strandgaard og Jesper Jensen. I 1967-1968 var han redaktør for tidsskriftet Politisk Revy.

Politisk stod han for et folkeligt-grundtvigsk grundsyn fra et venstreorienteret perspektiv. Han var i en periode medlem af Det Radikale Venstre. Til folketingsvalget i 1990 opstillede han for Enhedslisten.

Igennem sine historiestudier fandt han baggrunden for sine historiske romaner, der ofte viser en spejling af hans egen tids politik. Reich skrev romaner som Rejsen til Messias og Fæ og frænde, den populære biografi Frederik om Grundtvig, oversatte Dantes Den guddommelige komedie, var konsulent for bibeloversættelsen af 1992 og skrev sangtekster til blandt andre Henrik Strube.

Navnet Kløvedal stammer fra Ringenes Herre-universet, hvor det betegner elvernes højborg. I kollektivet Maos Lyst, som Reich var medlem af i sin ungdom, antog alle beboerne mellemnavnet for at symbolisere fællesskabet.

Reich omtales i bogen Det 20. århundrede - De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark.

Litterære udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Ebbe Kløvedal Reich kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.