Communication-based train control

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Communication-based train control (CBTC) er en model for automatisk kontrol-systemer for jernbaner, hvor sikkerhedsoperationer udføres med datakommunikation imellem tog og det kontrolcenter, som styrer systemet.

CBTC er en efterfølger til et traditionelt jernbanesignalsystem, hvor flere typer af systemer er blevet integreret i et sammenhængende system, og det medfører mindre udstyr i spor og færre/ingen signaler. Kommunikationen til/fra tog kan ske enten via radio, igennem skinnerne eller linjeleder i sporet.

Systemet er designet for bybaner og metroer, hvor der er tæt trafik og bruges bl.a. i metroerne i Madrid, New York og Singapore.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark bliver CBTC det nye signalsystem på S-banen, som afløser for det hidtidige sikringsanlæg og togkontrolsystem (HKT). Første med strækning med systemet var Jægersborg-Hillerød og som blev taget i brug den 29. februar 2016[1][2]. Den 26. maj 2019 udvides området med CBTC til Svanemøllen og Ryparken, samt banen til Klampenborg[3]. Ringbanen og Farumbanen har pt. fået installeret systemet, men ikke taget i brug endnu og planen er at resten af strækninger på S-tog får det inden 2021 eller 2022[4].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.