Cora Nyegaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cora Nyegaard
Cora Nyegaard.png
Information
Født 12. januar 1812Rediger på Wikidata
Død 28. april 1891 (79 år)Rediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Beskæftigelse KomponistRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Cora Petronelle Nyegaard, gift Petersen (12. januar 1812 på Frederikskilde, Lynge Sogn, Sorø Amt28. april 1891 i Jystrup Sogn) var en dansk komponist.

Hun voksede op i en større familie på en gård ved Tystrup sø på Vestsjælland. Familien var kendt på egnen som “Sangfuglefamilien fra Frederikskilde”. Moderen var hendes lærer i sang og klaverspil, og faderen spillede guitar. De sang under roture på den nærliggende sø og på skovture, men ikke mindst afholdt de i 1820’erne ugentlige musikaftener. Cora Nyegaard fik, fra hun var 13-14 år gammel, en central rolle i disse familiekoncerter. Man spillede klaverarrangementer af symfonier, ouverturer og uddrag af syngespil samt mængder af klavermusik, romancer, arier og viser.

Allerede da Cora Nyegaard var 10 år gammel, begyndte hun at komponere, og hun blev hyppigt opfordret til at sætte melodi til lejlighedsdigte, der blev sunget i familie- og bekendtskabskredsen. Hun erkendt dog snart at hun ikke var tilstrækkelig uddannet i musikteori til at kunne udvikle sit kompositionstalent ud over et vist punkt. Samtidig satte hendes huslige pligter grænser for hvor mange kræfter hun kunne bruge på musikken.

I 1829 blev hun engageret af sin mors fætter som huslærer i hans hjem i Sorø. I de 4 år hun opholdt sig der, deltog hun i egnens musikliv og var ved en lejlighed solist i en klaverkoncert af Ignaz Moscheles. I de følgende år skrev hun en lang række klaverstykker og sange, romancer og salmer, der for nogles vedkommende var ret udbredte og populære. Hun brugte tekster af samtidens store digtere som B.S. Ingemann, Grundtvig og Blicher). Efter sit giftermål i 1845 ophørte hun næsten fuldstændig med at komponere.

Der findes et portrætmaleri af hende udført 1845 af Emil Bærentzen (privateje). Silhouet i Det Kongelige Bibliotek.

Kilder m.m.[redigér | redigér wikikode]