Danmarks Miljøundersøgelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (DMU) var en dansk forskningsinstitution, der beskæftigede sig med det ydre miljø, det vil sige vand, jord, luft, natur mv. Før 1. januar 2007 hørte DMU til Miljøministeriet, men med universitetsreformen blev det en del af Aarhus Universitet. DMU udfører faglig rådgivning, overvågning af natur og miljø samt anvendt og strategisk forskning.

DMU’s formål var at fremskaffe et fagligt og videnskabeligt grundlag for de beslutninger om miljø og natur, der skal træffes af regering og Folketing, af ministerier, regioner og kommuner, og i den øvrige del af samfundet og i EU.

Derimod havde DMU ikke til opgave at iværksætte love og regler, og i stedet indsamler, bearbejder og vurderer man oplysninger om naturen og miljøet, sådan at denne viden kan bruges som baggrund for uafhængig, faglig rådgivning af beslutningstagere og administratorer.

Hvert fjerde år fremlægger DMU en rapport over miljøets tilstand. Den seneste er afleveret den 22. september 2005, og af den fremgår følgende konklusion:

Danmark er kommet langt med at løse en række miljøproblemer f.eks. med at rense spildevandet, sætte filtre på skorstene og bruge færre giftige sprøjtemidler i landbruget. Men Danmark er samtidigt et af de lande i verden, der har det højeste forbrug af varer, ressourcer og energi, som fører til en miljøbelastning ikke kun i Danmark, men også uden for landets grænser.

(…)

Det er områder som udslip af drivhusgasser, forsurende stoffer og ammoniak fra landbruget, persontransport pr. indbygger og ressourceforbrug, hvor Danmark klarer sig dårligere end gennemsnittet.

I DMU er der en række projekter bl.a. ATP-projektet

Nedlagt i 2011[redigér | redigér wikikode]

Danmarks Miljøundersøgelser blev 1. juli 2011 nedlagt. Dets opgaver varetages fremover af Det Nationale Center for Miljø og Energi ligedledes ved Aarhus Universitet[1][2].

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]