Dansk Skolemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dansk Skolemuseum
Skolemuseet.jpg
Skolemuseet på hjørnet af Rådhusstræde og Kompagnistræde i København
Generelle informationer
Type Kulturhistorie
Adresse Rådhusstræde 6, 1466 København K
Grundlagt 1995
Nedlagt 2009
Eksterne henvisninger
CVR-nummer 18856034Rediger på Wikidata

Dansk Skolemuseum blev oprindeligt oprettet i 1887 og var et udstillingscenter for undervisningsmidler. Formålet var at præsentere de nyeste undervisningsmidler, tegninger af skoler, skolemøbler og skolebøger for lærerne. Det var også museets opgave at indsamle historiske genstande fra de gamle skoler. Efterhånden blev der givet bogsamlinger til museet, som over årene blev til et bibliotek med litteratur om uddannelse, pædagogik og udviklingen indenfor de forskellige skolefag. Skolemuseet var en del af et internationalt netværk, hvor man udvekslede viden om de nationale skoleforhold og materialer.

Dansk Skolemuseum (også kaldet Skolemuseet), der blev stiftet i 1995 var et nationalt, kulturhistorisk museum, som varetog indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling af Danmarks uddannelses- og skolehistorie.

Museet blev stiftet i oktober 1995 af Danmarks Lærerforening, Lærerstandens Brandforsikring og Undervisningsministeriet. Samlingerne der dannede grundlag for etablering af museet er ejet af Undervisningsministeriet og beskæftiger sig med alle former for almen uddannelse, folkeskolen, gymnasiet, højskolen, friskolen, efterskolen, voksenundervisning samt lærer- og pædagoguddannelser, ligesom der fokuseres på begrebet børnekultur og børns vilkår i bredere forstand.

Gennem egne udstillinger, samt radio- og fjernsynsprogrammer, foredrag og skrifter belyste museet en række uddannelseshistoriske emner.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kernen i museets samlinger går tilbage til det oprindelige Dansk Skolemuseum, som blev grundlagt i 1887 af overlærer Emil Sauter, der i 1874 var medstifter af Danmarks Lærerforening.

Fra begyndelsen var museet styret af et udvalg nedsat af Danmarks Lærerforening, men da RigsdagenFinansloven 1888-89 bevilgede en årlig sum på 5.000 kr. gik museet over til at blive statsejet og der blev udnævnt en fast bestyrelse for museet.

Den oprindelige idé med museet var at opbygge en studiesamling af de nyeste undervisningsmidler fra ind- og udland til orientering og inspiration for lærere og skolemyndigheder. Snart begyndte museet imidlertid også at indsamle ældre skolemateriale af mere traditionel museal karakter.

Skolemuseet fungerede som et selvstændigt museum i næsten 50 år, i hvilken periode det fik status som Europas førende skolemuseum[kilde mangler], frem til 1930'ernes begyndelse – i de sidste mange år med adresse i Stormgade, hvor Nationalmuseet nu ligger.

I de følgende seks årtier lå størstedelen af museumssamlingerne nedpakket på Statens Pædagogiske Studiesamling (oprettet 1934), senere Danmarks Pædagogiske Bibliotek. Samlingerne overførtes i 1995 til det nye Dansk Skolemuseum i Rådhusstræde 6, i midten af København.

Dansk Skolemuseum lukkede for publikum 1. august 2008.

Som følge af diskussion om størrelsen af den fortsatte økonomiske bevilling til museet fra især Lærerstandens Brandforsikring, enedes de tre understøttende parter Undervisningsministeriet, Danmarks Lærerforening og førnævnte Lærerstandens Brandforsikring om at afvikle museet ved udgangen af 2008. Den omfattende samling blev pakket ned og opmagasineret. En del af samlingen – hovedsageligt den omfattende samling af anskuelsesbilleder – udskiltes dog ret hurtigt til Danmarks Pædagogiske Bibliotek under Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Samlingen af anskuelsesbilleder var cirka 12.500 danske og udenlandske primært fra perioden 1800-1950 – og dermed Europas største. Samlingerne på Dansk Pædagogisk Bibliotek er nu en del af Aarhus University Library, med navnet A U Library, Campus Emdrup (DPB). Et stort antal anskuelsesbilleder er digitaliseret og tilgængelige på bibliotekets hjemmeside.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′35.9″N 12°34′26.6″E / 55.676639°N 12.574056°Ø / 55.676639; 12.574056

Dansk Stub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed