Decentralisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Decentralisering er et udtryk for, hvordan styringen af en politisk organisation eller et politisk system bliver delegeret til flere af de politisk niveauer - i modsætning til topstyring som forekommer, når en ledelse eller staten står for hovedparten af styring.

I virksomhedsstudier henviser decentralisering til kommandovejene i organisationen. En stærkt decentraliseret organisation betegnes også som en netværksorganisation.

Processen kan være tvetydig. F.eks. betød strukturreformen d. 1. januar 2007, at kommunerne gennemgik en geografisk centralisering, men samtidig også gjort ansvarlige for flere velfærdsopgaver, bl.a ved at overtage nogle af de opgaver som amterne (nu regioner) og staten tidligere havde haft, dvs.opgavemæssig decentralisering.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.